Nallella niskalenkki Nordeasta

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos uhkaa Dagens Industrissa siirtää Nordean pääkonttorin Suomeen, jos Ruotsi kiristää pankkien vakavaraisuussääntöjä liikaa. Nalle on Sampo-omistuksensa kautta saanut vahvan niskaotteen Nordeasta ja Ruotsin rahoitusmarkkinoista.

Wahlroos on noussut Pohjolan vaikutusvaltaisimmaksi pankkiiriksi, jonka sanaa poliitikotkin kuuntelevat herkällä korvalla. Nyt Wahlroosin kohteena on Ruotsissa vireillä olevat EU-lainsäädäntöä kireämmät pankkien vakavaraisuusvaatimukset. Vakavaraisuussäännöt koskevat sitä, kuinka paljon pankkien on varattava omaa pääomaa suhteessa niiden ottamiin riskeihin. EU on uudistamassa pääomavaatimuksia niin sanottujen Basel III -sääntöjen mukaan.

Euroopan pankkisääntelyn yhdenmukaistaminen on finanssikriisistä huolimatta jäänyt puolitiehen ja vakavaraisuussääntelyn eriytyminen mutkistaisi asioita entisestään.

Wahlroosin mukaan Nordea lähtee Ruotsista, jos se joutuu muita maita tiukempien sääntöjen alaiseksi. Todennäköisin uusi kotipaikka on Suomi. Nallen näkemysten taustalla vaikuttaa varmasti myös Suomen pankkihistoria. KOP:n ja Yhdyspankin fuusiosta syntynyt Merita Pankki myytiin pilkkahintaan ruotsalaisille Merita-Nordbankeniksi ennen sen muuttumista Nordeaksi. Nyt tarjoutuu hyvä mahdollisuus tassata puntteja.

Nalle on itse noussut raharuhtinaaksi taitavilla pankkikaupoilla. Hän hankki 1990-luvun alussa omistukseensa investointipankki Mandatumin. Wahlroos hääri taustalla, kun Postipankista tuli Leonia, joka yhdistyi vakuutusyhtiö Sammon kanssa ja pian samaan nippuun liittyi Wahlroosin oma Mandatum.

Nallesta tuli uuden Sampo-konsernin vaikutusvaltaisin henkilöomistaja. Hän myi Sampo Pankin tanskalaiselle Danske Bankille noin neljällä miljardilla eurolla viisi vuotta sitten, kun pankkiosakkeiden hinnat olivat huipussaan. Sampo on sen jälkeen keskittynyt If-vakuutusyhtiön, henkivakuutusyhtiö Mandatum Lifen ja Nordean omistamiseen.