Trichet ennakoi koron nousevan

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet lupaa EKP:n noudattavan erityistä valppautta hintavakauden varjelussa. Sanamuoto ennakoi ohjauskoron nousua heinäkuussa.

EKP piti odotetusti korot ennallaan, mutta hintapaineet näyttävät keskuspankin mittareissa nousua. Siksi pääjohtaja Trichet otti lehdistötilaisuuden alustuspuheenvuorossa käyttöön korkojen nousua ennakoivan sanaparin ”strong vigilance”:

”On balance, risks to the outlook for price stability are on the upside. Accordingly, strong vigilance is warranted. On the basis of our assessment, we will act in a firm and timely manner.”

EKP lupaa toimia päättäväisesti ja oikea-aikaisesti hintavakauden puolesta. Pankin toteuttama rahapolitiikan historia ei tosin anna kovinkaan tukevaa selkänojaa tälle lupaukselle. Viimeksi heinäkuussa 2008 EKP vielä nosti korkoja, kun maailmantalous oli jo ajautumassa finanssikriisiin ja vakavaan taantumaan.

Tällä kertaa pelätään, että EKP kiristää rahapolitiikkaa liian varhain. Energian ja ruoan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio ei ole kiihtynyt samaan tahtiin kuin EKP:n seuraama yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi, joten todellinen näyttö inflaatiopaineiden leviämisestä niin sanottujen kerrannaisvaikutusten kautta esimerkiksi palkkoihin on varsin ohutta.

Korkojen nostaminen ei vaikuta ruoan tai bensan hintaan muuten kuin vasta talouskasvua hidastamalla. Euroopassa talouskasvu on vielä sen verrran hataralla pohjalla, että sitä ei kannata ainkaan liian nopealla korkojen nostolla tappaa. Viimeaikaiset tiedot Yhdysvaltain taloudesta kertovat sielläkin kasvulukujen jääneen odotettua vaisummiksi, joten tuplataantuman riski on todellinen.