Unohtakaa Guggenheim

Helsingin kaupunginvaltuusto pohtii Guggenheim-museon perustamista Helsinkiin. Hanke on yhtä älytön kuin Formula 1 -radan rakentaminen Kreikkaan.

Helsingin kuntatalous on kuralla. Päiväkoteja ja kouluja lakkautetaan, sairaat eivät pääse hoitoon ja kaupunkilaiset seisovat nälissään leipäjonossa. Samaan aikaan kaupunginvaltuutetut keskustelevat maailmankuulun Guggenheim-säätiön hallinnoiman museoketjun tuomisesta Helsinkiin.

Museossa sinänsä ei olisi mitään vikaa, jos Guggenheim-säätiö sen rakentaisi, mutta ei. Säätiö antaa vain lisenssin museon pyörittämiseen ja kerää voitot pääsylipputuloista. Guggenheim tekee bisnestä, ei hyväntekeväisyyttä. Itse rakentaminen kaikkine kustannuksineen jää Helsingin kaupungin vastuulle.

Vertailun vuoksi todettakoon, että Bilbaoon vuonna 1997 valmistunut Frank Gehryn suunnittelema Guggenheim-luomus tuli maksamaan sata miljoonaa dollaria, siis 14 vuotta sitten. Rakennuskustannusten nousu on ollut rajua, joten yhtä upean museon rakentamiseen uppoaisi nyt vähintään kaksinkertainen summa. Kreikkaan velka- ja avustusrahoilla suunniteltu formularata maksaisi ”vain” sata miljoonaa.

Helsinkiläisten valtuutettujen mukaan suomalaisille ei kelpaa mikään Guggenheim-kopio, joten halpaa rakennusta ei haluta edes suunnitella. Olisi hyvä kuulla, miten paljon veronmaksajien rahaa pelkkään suunnitteluun ja arkkitehtikilpailuun aiotaan käyttää.

Sponsoreita tarvitaan viimeistään rakentamisvaiheessa. Kymmenien ja satojen miljoonien eurojen kaivaminen yrityksiltä ja säätiöiltä ei tässä suhdanteessa taida onnistua. Kovin helppoa se ei ole ollut yliopistoillekaan, ja Guggenheim-museota on vaikea kuvitella yhtä tärkeään kansakuntaa sivistävään ja kilpailukykyä lisäävään rooliin.

Ja onhan Helsinki juuri saanut musiikkitalon. Se on tullut maksamaan vähintään 160 miljoonaa euroa. Hallitusneuvotteluissa on syntynyt riitaa pienemmistäkin summista.