Nimitystä vaille valmis

Uuteen hallitukseen tule hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Jutta Urpilainen on yksi Suomen historian nuorimmista valtiovarainministereistä. Mutta demareista löytyy myös kokemusta: kolme 64-vuotiasta hallitusherraa – Ihalainen, Tuomioja ja Gustafsson.

Jyrki Katainen sai ensimmäisen hallituksensa kasaan kovan väännön jälkeen. Hallitusohjelma on sen mukainen, enemmän vasemmalla kuin oikealla. Laaja pohja pehmentää joka tapauksessa yhteiskunnassa viriävää ääripäiden kärjistymistä.

Kasvun eväitä tai veroporkkanoita ei hallitukselta yrittäjille juuri heru. Köyhien asiaa hoidetaan, mikä ehkäisee eriarvoistumista, mutta ei auta uuden työn syntymistä. Työllistyminen olisi paras köyhyyden tappaja.

Asuntolainan korkovähennyksen olisi voinut poistaa nopeammin ja säilyttää osan vain ensiasunnon ostajilla. Mielestäni valtion ei pidä tukea kotitalouksien velkaantumista ja gryndereiden rikastumista.

Hallitus on kokoonpanoltaan tasapainoinen sekä kokemuksen että sukupuolijakauman mukaan.

Jyrki Katainen, pääministeri, kok:
Valtiovarainministerinä joutui moneen kovaan paikkaan sekä kotimaassa että eurokentillä. Hallitusneuvottelut kasvattivat entisestään kriisinsietokykyä ja johtajuutta.

Jutta Urpilainen, valtiovarainministeri, sd:
Suomen nuorimpia valtiovarainministereitä. Risto Ryti ja Sakari Tuomioja, Erkki Tuomiosjan isä, olivat nuorempia. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen saa uuden opetuslapsen eurokriisejä setvimään. Valtiovarainministeriön virkamiehet pitävät Juttaa pihdeissään.

Erkki Tuomioja, ulkoministeri, sd:
Vannoutunut pasifisti ja intohimoinen kirjailija pääsee lempiharrastukseensa eli amerikkalaisten ärsyttämiseen. Neuvoja ja tietoa riittää varmasti myös EU-asioiden ratkaisemiseen.

Alexander Stubb, ulkomaankauppa- ja EU-ministeri, kok:
Joutuu toisen himokuntoilijan eli Erkki Tuomiojan varjon alle. Ei ota helpolla neuvoja vastaan, joten ulkoministeriössä voivat ovet käydä välillä ahtaaksi. Viestintäjohtaja Veera Heinosen painajainen – kuinka palvella kolmea herraa?

Heidi Hautala, kehitysyhteistyöministeri, vih:
Kokenut EU- ja ympäristövaikuttaja, joka sanoo suoraan mitä ajattelee. Ei kaihda likaistakaan peliä.

Jyri Häkämies, elinkeinoministeri, kok:
Valtion omistajapolitiikasta vastannut entinen puolustusministeri, joka kuuluu kokoomuksen sisärenkaaseen. Edessä yritystukien apuharvennus ja työvoimahallinnon uudistaminen.

Lauri Ihalainen, työministeri, sd:
Entinen SAK:n puheenjohtaja on tottunut puolustamaan työväkeä. Saattaa joutua hankaukseen Häkämiehen kanssa määrärahoista, mutta on taitava ja sovitteleva neuvottelija.

Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri, kok:
Terveystieteen tohtori nousee peruspalvelusta sosiaali- ja terveysministeriön ykköseksi. Kokenut ja osaava ministeri, josta harvalla on pahaa sanottavaa.

Maria Guzenina-Richardson, peruspalveluministeri, sd:
Pitänyt sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja lapsiperheiden asemaa esillä. Noussut nopeasti SDP:n kärkikaartiin, ei vähiten hyvän esiintymistaitonsa ansiosta.

Henna Virkkunen, hallinto- ja kuntaministeri, kok:
Opetusministeriksi kesken kauden Sari Sarkomaan tilalle tullut nuori lisensiaatti yllätti pätevyydellään. Joutuu kovaan paikkaan kuntakenttää kurittamaan ja kutistamaan.

Jari Koskinen, maa- ja metsätalousministeri, kok:
Pääsi Lontooseen pankkihommiin, mutta sai kutsun ministeriksi aiemman kokemuksensa perusteella. Joutuu maanviljelijänä käyttämään kaiken taitonsa puolustaessaan lähiruokaa, kun EU uudistaa maatalouspolitiikkaansa.

Jukka Gustafsson, opetusministeri, sd:
Pitkäaikainen kansanedustaja palkitaan nyt ministerisalkulla. Hankkinut opetusalan kokemusta Murikka-opiston rehtorina. Tunnetaan intohimoisena jalkapalloilijana, joka on pelannut SM-tasolla.

Krista Kiuru, asunto- ja viestintäministeri, sd:
Mitä yhteistä on asuntopolitiikalla ja viestinnällä? Kuulostaa enemmän hallituksen jakojäännökseltä kuin vakavasti otettavalta ministerisalkulta. Ylen rahoitusta koskeva aikapommi voi laueta näihin käsiin.

Stefan Wallin, puolustusministeri, r:
Ruotsinkielinen kokoomuslainen. Auttaa Kataista aina, jos siitä on vain apua. Huumorintajuinen poliitikko ja jalkapallomies hänkin.

Anna-Maja Henriksson, oikeusministeri, r:
Pohjanmaan ruotsinkielisten oma edustaja Vaasan vaalipiiristä. Pääsee taistelemaan sisäministeri Päivi Räsäsen kanssa sukupuolineutraalista lainsäädännöstä.

Päivi Räsänen, sisäminsiteri, kd:
Suututti homot lausunnoillaan, mutta joutuu hallituksessa hillitsemään äärikonservatiivisia kannanottojaan.

Ville Niinistö, ympäristöministeri, vih:
Tiukkatahtoinen periaatepoliitikko, joka esiintyy usein edukseen. Kova neuvottelija, joka torppasi Fortumin toiveet ydinvoimaluvasta.

Paavo Arhinmäki, kulttuuri- ja urheiluministeri, vas:
Kuuluu Gustafssonin kanssa eduskunnan jalkapallopuolueeseen ja arvostaa kovasti kulttuuria, joten tehtävä on mieluinen, vaikka salkku ei paljon painakaan.

Merja Kyllönen, liikenneministeri, vas:
Vei puheenjohtajalta painavamman salkun ja lupasi heti lähteä kolamieheksi, jos VR:n junat pysähtyvät taas ensi talvena lumihankeen. Siinä tärkein liikennepoliittinen  linjaus tähän mennessä.