Kännyt kolmeen leiriin

Matkapuhelinala jakautuu entistä vahvemmin kolmeen leiriin, kun Google ostaa Motorolan mobiiliyksikön. Googlen Android yrittää jyrätä Applen iPhonen. Kahden jätin taistelu voi luoda mahdollisuuksia haastajana peliin tulevalle Nokia-Windowsille.

Matkapuhelinalan murros etenee ja suurten pelaajien määrä vähenee. Google päätti kaapata pitkään vaikeuksien kanssa taistelleen Motorolan ja maksaa siitä yli 60 prosentin lisähinnan suhteessa viime viikon markkina-arvoon. Kauppa pisti vauhtia myös Nokian osakkeeseen, sillä Googlen liike voi pakottaa myös Microsoftin miettimään vielä uudestaan yhteistyönsä syvyyttä Nokian kanssa. Ostotarjouksessa Nokian hinta voisi nousta reippaasti yli kuuden euron.

Googlen toimitusjohtaja Larry Page kertoo yhdeksi kaupan perusteeksi Motorolan vahvan osaamisen ja patenttisalkun. Motorolan patenteilla Google pystyy kuitenkin hankkimaan itselleen paremman neuvotteluaseman Nokiaa, Microsoftia ja Applea vastaan tulevissa pantenttikiistoissa. Yhtä lailla Nokian patenttien arvo nousee tässä mobiilijättien taistelussa.

Oma veikkaukseni on, että kaikkein vaikeimmassa asemassa on nyt iPhone. Applen osakekurssiin on edelleen ladattu valtavat kasvuodotukset, mutta pystyykö se enää yllättämään markkinat toinen toistaan upeammilla tuotteilla? Vastaavia puhelimia saa kaikilta Android-valmistajilta ja pian myös Nokialta, jos Windows yltää samalle tasolle N9:n kanssa.

Hyvin toimiva radiotekniikka on aina ollut Nokian ylpeys ja vahvuus, joka toivottavasti säilyy. Oma iPhone neloseni on osoittautunut juuri radiotekniikaltaan niin huonoksi kuin ennakkoon pelättiin. Puhelut katkeilevat, eikä verkkoselailu suju nopeasti kuin parhaissa olosuhteissa. Huonoa yhteyttä ei paraskaan käyttöliittymä pelasta. Ehkä Nokialla on sittenkin vielä toivoa.