Buffett kiristäisi rikkaiden verotusta

Maailman tunnetuin miljardööri Warren Buffett haluaa kiristää rikkaiden verotusta. Hän kirjoittaa New York Timesin mielipidekirjoituksessa, että hallituksen olisi jo aika lopettaa superrikkaiden hyysääminen.

Warren Buffett haluaa kiristää rikkaiden verotusta.

Sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayn omistajana rikastunut Warren Buffett ihmettelee, miksi Yhdysvaltain hallitus suojelee kaikkein rikkaimpia samaan aikaan, kun köyhät ja keskiluokan perheet lähettävät poikiaan sotimaan Afganistaniin ja useimmilla muillakin on taloudellisesti tiukkaa.

Buffett kertoo maksaneensa viime vuonna tuloveroja lähes seitsemän miljoonaa euroa, mikä kuulostaa paljolta, mutta on vain 17 prosenttia Buffettin tuloista. Hänen toimistossaa kukaan muu ei pääse niin alhaisella verolla. Toimistovirkailijoiden veroprosentit vaihtelevat 33 prosentista 41 prosenttiin.

Buffettin mielestä kaikkien rikkaimpien verotusta voisi kiristää reippaasti, koska se ei estä ihmisiä tekemästä tuottavia sijoituksia. Buffett on seurannut sijoitusmaailmaa läheltä 60 vuotta, eikä ole kenenkään nähnyt jättävän hyvin tuottavaa sijoitusta tekemättä pelkän verotuksen takia.

Buffett muistuttaa, että Yhdysvalloilla on kova urakka saadan maan velkaantuminen kuriin, eikä se onnistu ilman veronkorotuksia. Hän nostaisi heti kaikkien yli miljoona dollaria ansaitsevien veroja, tulivatpa ne palkkoina, palkkioina tai pääomatuloina. Veronkorotusten puolesta puhunut presidentti Barrack Obama saa Buffettista hyvän selkänojan luopua George W. Bushin aikanaan toteuttamista rikkaiden verohelpotuksista.