Trichet tiukkana – korko ei laskenut

Euroopan keskuspankki ja OECD ovat laskeneet talouden kasvuennusteita, mutta EKP ei korkoihin koske. Ohjauskorot pysyvät ennallaan 1,5 prosentissa, vaikka talouden pohja on murenemassa.  Pääjohtaja Jean-Claude Trichet muistuttaa, että EKP:n tärkein tehtävä on pitää hinnat kurissa.

EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet puolusti pankin kovaa korkolinjaa.

EKP:n tiedotustilaisuudessa Trichet suorastaan kiihtyi, kun saksalaistoimittaja asetti keskuspankin toiminnan kyseenalaiseksi. Toimittaja viittasi saksalaisten ekonomistien esittämiin arvioihin, joiden mukaan EKP on muuttunut vakauden vaalijasta epävakauden ylläpitäjäksi sekä euron puolustuslinnakkeesta roskapankiksi ja euron pehmentäjäksi.

Trichet ei näitä väitteitä purematta niellyt. Hän muistutti, että EKP on saamansa tehtävän mukaisesti pystynyt takaamaan hintavakauden 13 vuoden aikana paremmin kuin yksikään keskuspankki 50 vuoteen.

”Olemme pahimmassa kriisissä toisen maailmansodan jälkeen. Me hoidamme tehtävämme ja takaamme hintavakauden ”, Trichet korotti ääntään. Hän muistutti jälleen, että hallitusten ja parlamenttien olisi tehtävä oma osansa.

Hintavakaus ei yksin riitä. Toisaalta harvalla maalla on varaa enää elvytykseen, koska valtiot ovat menettäneet sekä kotimarkkinoiden että sijoittajien luottamuksen. Luottamuksen palauttaminen on Trichet mukaan ainoa tapa saada jälleen kasvua aikaan, mutta sitä ennen velkaisimpien maiden pitää pystyä pienentämään vajeitaan ja velkojaan.