Miljardin dollarin linnut

Maailman kalleimmat digitaaliajan kasvuyhtiöt on pistetty järjestykseen. Suomalainen Angry Birdsin kehittäjä Rovio sijoittuu vertailun kärkikastiin 1,2 miljardin dollarin arvolla. Mihin internetihmeiden listaus perustuu?

Rovio on Business Insider –verkkojulkaisun tekemän vertailun perusteella maailman 15. arvokkain uutta teknologiaa kehittävä kasvuyhtiö.  Listalle on koottu 100 arvokkainta alkuvaiheen kasvuyhtiötä (start-up). Kärkipaikkaa pitää Facebook, jota tuskin voi pitää nuorena kasvuyhtiönä. Twitter, Zynga, Mozilla, Spotify ja monet muut listan yhtiöt ovat toimineet jo vuosia ja vakiinnuttaneet asemansa.

Yhtiöiden hinnoittelu listauksessa perustuu lähinnä siihen, mitä pääomasijoittajat ovat edellisellä rahoituskierroksella suostuneet yhtiöiden osakkeista maksamaan. Sen jälkeen päälle on lisätty hihasta ravistettuja tulevaisuuden kasvukertoimia, joista on leivottu arvaus nykypäivän arvosta.

Rovion menestys on huikea. Sen arvo perustuu Angry Birdsin ja oheistuotteiden myynnin kasvun jatkumiseen. Voisiko lintupeli todella olla 1,2 miljardin dollarin arvoinen? Riskiä siihen hintaan ainakin sisältyy, koska Rovio on toistaiseksi vielä yhden pelin ihme ja lintujen lento voi loppua yhtä yllättäen kuin se sai alkunsa. Jos Rovio tuo markkinoille uusia yhtä koukuttavia pelejä, miljardiarvostus ei tuntuisi yhtä haasteelliselta.

Kokonaisuutena Business Insiderin lista on yhtä kyseenalainen kuin sen tekijä  ja koko verkkopalvelun perustaja Henry Blodget. Listalle on poimittu pääsiassa vain kalifornialaisia yhtiöitä. Yksi kiinalainen on sentään mukana, mutta ei muita aasialaisia. Venäjältä, Ranskasta ja Englannista on kelpuutettu yksi yhtiö, Suomesta kaksi. Rovion lisäksi sijalle 50. yltää Habbo Hotel –palvelun tuottaja Sulake. Ei sekään varsinainen start-up, sillä Habbo on jo yli kymmenvuotias.

Koko listauksessa on samanlaista vedätyksen makua kuin Henry Blodgetin toiminnassa vuosituhannen internetkuplassa. Hän toimi Merrill Lynchin teknologia-analyytikkona ja nostatti IT-osakkeiden arvot pilviin analyyseissaan. Hän esiintyi ahkerasti julkisuudessa ja pumppasi ilmaa yhtiöiden arvoihin. Yksityisissä sähköposteissa hän runttasi maanrakoon saman yhtiöt, joita yllytti asiakkaitaan ostamaan. Blodget sai potkut ja viranomaisilta elinikäisen kiellon toimia arvopapereita välittävien yritysten palveluksessa. Lisäksi Blodget maksoi neljän miljoonan dollarin sakot.