Loistava älypuhelin

Älypuhelimestani on löytynyt uusi ominaisuus – se loistaa päivästä toiseen. Toista viikkoa sitten puhelimen kameran viereen syttyi valo, joka ei ole suostunut sammumaan. Se ei sammu, vaikka puhelimen sulkee. Se palaa myös silloin, kun akusta on virta loppunut.

Ikuinen valo palaa iPhonessa.

Älypuhelimien salatuista ominaisuuksista on puhuttu paljon. Viimeksi Yle uutisoi tiedoista, joiden mukaan älypuhelimet lähettävät käyttäjä- ja sijaintitietoja jatkuvasti omistajan tietämättä.

Ilmeisesti oma iPhoneni valvoo tekemisiäni myös silloin, kun siitä on näennäisesti virta poissa. Olen jättänyt puhelimen jo pari kertaa lataamatta, kun akku on loppunut, mutta valo loistaa siitä huolimatta vuorokaudet ympäriinsä. Virtaa riittää, vaikka puhelin ei käynnisty. Onkohan puhelimen vakoiluohjelmaan tullut oikosulku?

Huoltoon en laitetta ole jaksanut viedä, koska se toimii muuten täysin normaalisti. Normaalina iPhone-toimintana voinee pitää sitä, että puhelut pätkivät ja kuuluvuus on ajoittain heikko. Nokian Microsoft-puhelimen ei tarvitse yltää ihmeisiin, jotta se saavuttaa Applen teknisessä toimivuudessa.

Luotettavuus on sitten kokonaan toinen juttu. Puhelimen pitää toimia luotettavasti, mutta käyttäjän pitäisi myös pystyä  luottamaan siihen, ettei laite puuhastele salaa omiaan ja raportoi käyttäjän liikkeistä operaattoreille, laitevalmistajalle tai jollekin tiedustelupalvelulle…

Paras tapa suojautua salaiselta seurannalta olisi akun irrottaminen, mutta iPhonessa se ei tietenkään ole mahdollista.