Soini saa varoa Väyrystä

Näyttää siltä, että Sauli Niinistö saa presidenttihaastajakseen Timo Soinin tai Paavo Väyrysen. Molemmat keräävät taakseen eurokriittistä äänestäjäkuntaa. Niinistön voitto näyttää selvältä, mutta euron kohtalo kuumentaa vielä keskustelua.

A-talkin presidenttikeskustelu oli hymistelyä, mutta eurokriisi kuumentaa vielä tunteita.

Presidentinvaalin voittajasuosikki Sauli Niinistö oli pääministeri Paavo Lipposen kanssa viemässä Suomea euroalueen ytimeen. Velkakriisin puhjettua hän on ottanut etäisyyttä ongelmiin ja arvostellut euromaita yhteisten sopimusten murentamisesta.

Niinistö vastustaa eurobondeja, joiden pelätään johtavan tulonsiirtoon pohjoisesta etelään ja poistavan pidäkkeet kriisimaiden velkaantumiselta. Timo Soini ja Paavo Väyrynen pistäisivät sääntöjä rikkoneet maat vastuuseen omista veloistaan ja pankeistaan. Paavo Lipponen on ehdokkaista selvästi EU-myönteisin, mutta hän ei ole saanut kannattajiaan liikkeelle.

Vaalitaistelun kiihtyessä eurokannat kirkastuvat ja kärjistyvät. Niinistö saa ensimmäisellä kierroksella säilyttää rauhassa oman maltillisen kriittisen eurolinjansa, mutta Soini ja Väyrynen joutuvat vääntämään toisissaan äänestäjien sieluista.  Molempien pitäisi pystyä esittämään oma uskottava vaihtoehtonsa euron tulevaisuudelle.

Soinin äänenpainot euron hajottamisesta ovat yllättäen tasoittuneet. Viimeksi A-talk –ohjelmassa hän tyytyi puhumaan euroalueen ongelmien korjaamisesta sen sijaan, että olisi ollut valmis erottamaan Kreikan ja muut kriisimaat. Paavo Väyrynen on puolestaan ehdottanut Suomen irtautumista  eurosta malliksi muille.

Väyrysen suosion kasvu voi hyvin perustua siihen, että hän ajaa populistisuudessaan jo Soinin edelle. Lisäksi Väyrynen vetoaa nuoriin EU-kriittisiin äänestäjiin, joille hän näyttäytyy ”uutena” kasvona. Itse heräsin todellisuuteen, kun kuuntelin parikymppisen nuoren naisen tilitystä siitä, kuinka Väyrysen näkemykset vastaavat parhaiten hänen omia ajatuksiaan.

Timo Soinin pelkkä räyhääminen kriisimaiden ja pankkien tukemista vastaan ei tehoa, jos hän ei tarjoa tilalle omaa kriisinhoito-ohjelmaansa. Väyrysen ”Irti eurosta” –politiikka puree osaan äänestäjiä, koska äärimmäisen vaihtoehdon kustannuksia ja muita seurauksia on mahdoton tarkasti arvioida.

Soini joutuu nyt miettimään vastavetoa. Seuratako Väyrystä ja lähteä ajamaan voimakkaammin euroalueen supistamista vai pysyäkö valtiomiesmäisesti rakentavan kritiikin linjoilla ja kulkea enemmän ykkössuosikin Niinistön kannoilla?

Niinistöllä on etulyöntiasema luotettuna taloustuntijana. Taloustieto-lehden kyselyssä Niinistö oli ykkönen kaikilla mittareilla. Timo Soiniin luotettiin Väyrystä enemmän, mutta molempien sijoitus on eurokriisin edetessä ollut nousussa.