Holhoustalous kukoistaa

Yksilön vastuuta ulkoistetaan kovaa vauhtia yhteiskunnalle. Viimeisin villitys on ehdotus pikavippien täyskiellosta. Samalla perusteella voitaisiin kieltää muitakin haitallisia elinkeinoja kuten energiajuomien tai makeisten valmistaminen.

En lainkaan väheksy pikavippiyhtiöiden aiheuttamia ongelmia, mutta pitäisikö joku elinkeino kieltää sen vuoksi, ettei joku yksilö hallitse omaa talouttaan tai omia halujaan? Miksi kokoomuksen Sampsa Kataja ei vaadi tupakanmyynnin täyskieltoa? Tupakka aiheuttaa varmasti pikavippeja suurempaa yksilöllistä ja yhteiskunnallista tuhoa.

Kokoomus on tähän asti profiloitunut yrittäjäpuolueena. Jos katsotaan puhtaasti lukuja, niin pikavipeistä on vaikea tehdä polttavaa yhteiskunnallista ongelmaa, joka ei ratkeaisi muuten kuin kieltämällä koko toiminta. Tilastokeskuksen luottakantatilaston mukaan pikavippien eli pienlainojen osuus kulutus- ja opintolainapotista on vain muutama promille. Vakavimmat ongelmat liittyvät kotitalouksien laajempaan ylivelkaantumiseen, josta pikavipit muodostavat vain pienen jäävuoren huipun.

Tykillä ei kannata ampua kärpästä, mutta toki pelisäännöt pitää olla ja väärinkäytöksistä täytyy rangaista. Yhteiskunnan ei silti pidä ohjata yksilön jokaista askelta. Esimerkiksi liikennesäännöt edistävät liikenteen sujumista, mutta valtion ei kannata määrätä mihin kenenkin pitää aamulla ajaa – ellei sitten siirrytä täysin totalitaariseen järjestelmään.

Sitä paitsi pikavippejä on ollut ennenkin. Vieläköhän pankkivekseleitä kirjoitetaan?