Korkoerot repeävät

Saksa saa lainaa kymmeneksi vuodeksi alle kahden prosentin korolla. Italia maksaa samasta rahasta yli seitsemän prosenttia. Turvaa haetaan keskuspankkitalletuksista ja lyhytaikaisista sijoituksista.

Italian ja Saksan korkoero on revennyt puolessa vuodessa. Viime vuoden alkupuoliskolla Saksan kymmenvuotisen lainan korko nousi Italiaa nopeammin. Sen jälkeen luottamus Italiaan hävisi. Italian korko on yli seitsemän prosenttia, Saksan alle kaksi.

Saksa ja Sveitsi ovat Euroopan turvasatamat. Molemmat maat ovat saaneet lyhytaikaista lainaa negatiivisella korolla. Jotkut sijoittajat ovat siis valmiita maksamaan siitä, että saavat ostaa niiden velkakirjoja. Turvaa haetaan myös Euroopan keskuspankista, jolta pankit lainaavat rahaa prosentilla ja tallettavat takaisin o,25 prosentin korolla.

Osa EKP:n lainarahasta palaa siis takaisin talletuksina tai vakuutuksenkaltaisina sijoituksina Saksan ja Sveitsin velkakirjoihin. Toinen osa on ohjautunut myös kriisimaiden Italian ja Espanjan lyhytaikaisiin lainoihin, joista on saanut hyvää 3-5 prosentin tuottoa.

Sen sijaan suuri kysymysmerkki on, mistä kriisimaat löytävät ne sadat miljardit eurot, joita ne tarvitsevat tänä vuonna pitkäaikaisten velkojen hoitamiseen. Vaikka Italian ja Espanjan lyhtyaikaisten lainojen korot laskivat vuoden lopulla, kymmenvuotiset lainat ovat pysyneet ennätyskorkealla. Eurooppa on yhä selvemmin jakautumassa maihin, joihin luotetaan ja niihin, joita kartetaan.