Nokia mukaan kovaan kisaan

Nokian paluu Yhdysvaltain puhelinmarkkinoille on alkanut. Uusi Lumia 900 on parasta, mitä Nokia pystyy tarjoamaan, mutta onko se tarpeeksi? Kilpailijat esittelevät Las Vegasissa omia huippuhienoja uutuuksiaan.

Microsoftin pääjohtaja Steve Ballmer (oik.) kannusti Nokian Stephen Elopia Las Vegasin elektroniikkamessuilla uuden Lumia 900 -puhelimen julkistuksessa.

Nokia joutuu Yhdysvalloissa pinnistämään markkinoille äärimmäisen kovassa kilpailussa. Vaikka Lumiassa ei olisi mitään moitittavaa, se ei takaa menestystä. Kilpailijoista Samsung ja HTC julkistivat samaan aikaan omat supermallinsa entistä nopeamman tiedonsiirron mahdollistavien LTE-puhelinten sarjaan. Lisäksi Huawei toi markkinoille maailman ohuimman älypuhelimen.

New Yorkissa matkapuhelinalaa seuraava suomalainen analyytikko Tero Kuittinen uskoo, että valmistajista Motorola, LG ja RIM eivät enää pysy kilpajuoksussa mukana. Uudet laitteet kehittyvät edelleen huimaa vauhtia. Näytöt suurenevat, muistien koko kasvaa, kameroista tulee entistä parempia (vaikka pikselimäärä ei takaa kuvan laatua) ja käyttökokemus lähestyy tietokonetta.

Millä eväillä Nokia voi menestyä Yhdysvalloissa? Sen on saatava ensin ihmiset kokeilemaan Lumiaa, koska sen käyttökokemus poikkeaa useampien arvioiden mukaan edukseen kilpailijoista. Siihen pyritään parin sadan miljoonan dollarin mainoskampanjalla, minkä lisäksi puhelinta kauppaavan operaattorin AT&T:n myyjille maksetaan ylimääräistä bonusta, jos he esittelevät Lumiaa asiakkailleen.

Sijoittajat suhtautuvat positiivisella epäluulolla Nokian menestysmahdollisuuksiin. Osakekurssi on joulukuun puolivälistä vahvistunut yli 10 prosenttia. Nokian ja Windows-puhelinten kohtalo ratkeaa tulevina kuukausina, kun nähdään millaisina määrinä Lumiat alkavat liikkua kauppiailta kuluttajille.

Itse kuulun optimisteihin ja pidän Nokiat salkussa.