Finnair jäi tuleen makaamaan

Finnairin kannattavuusongelmat tiedettiin vuosia. Henkilöstön on syytä katsoa peiliin, kun firma myydään alta pilkkahinnalla.

Löytyykö Finnairille kumppani Norjasta?

”Joidenkin henkilöstöjärjestöjen halu sopeutua on osoittautunut olemattomaksi”, Finnairin edellinen toimitusjohtaja Jukka Hienonen sanoi erotessaan yhtiön palveluksesta kaksi ja puoli vuotta sitten. Eroaan hän kuvasi hätähuudoksi ja ennakoi yhtiön näivettyvän tai ajautuvan fuusioon.

Finnair kuului vuosikausia lentoyhtiöiden parhaimmistoon. Se oli aikaa ennen halpayhtiöitä, jotka toimivat pääasiassa vuokrahenkilöstöllä ja uudella entistä taloudellisimmalla kalustolla. Hintakilpailu on äitynyt kovaksi, eikä siinä pärjätä pitämällä kynsin hampain vanhoista eduista kiinni.

Finnairille on käymässä kuten metsäteollisuudelle. Sen kannattavuus romahti paperimiesten  suhdanteista piittaamattomiin koviin palkkavaatimuksiin. Nyt Finnair ja valtio joutuvat etsimään fuusiokumppania lakki kourassa. Osakkeen arvosta on jäljellä muutama euro, kun viisi vuotta sitten puhuttiin viisinkertaisesta markkina-arvosta.

Norjalainen halpayhtiö Norwegian voisi olla sopiva kumppani. Se on juuri tilannut valtavan 222 uuden koneen laajuisen ilmalaivaston ja yhdessä Finnairin kanssa se pääsisi kampittamaan ongelmista toiseen ajautuneen SAS:n kokonaan ulos Pohjolan markkinoilta. Aikoinaan SAS oli tyrkyllä Finnairille, mutta ei onneksi kelvannut. Toivottavasti Finnair kelpaa norjalaisille.