Sotahistoria kummittelee velkaneuvotteluissa

Saksa ei pääse eroon historiastaan. Mitä ahtaammalle Kreikka joutuu, sitä hanakammin sota-aikojen teot nostetaan esiin. Natsikuvat Angela Merkelistä ovat ilmestyneet kreikkalaisiin lehtiin.

Kreikkalaiset vauhdittavat velkaneuvotteluja Merkelin natsikuvilla.

Tällä viikolla kreikkalainen Dimokratia-lehti kuvasi liittokansleri Merkelin natsiasussa lehden kannessa. Kuvaan yhdistetyssä tekstissä viitattiin Dachaun keskitysleiriin. Saksasta on tullut kreikkalaisten avoimen vihan kohde.

Angela Merkel Ateenan katukuvassa.

Jo aiemmin katukuvaan ilmestyi julisteita, joissa Merkel oli niin ikään puettu natsiksi ja tekstissä hänet julistettiin julkiseksi viholliseksi. Viime vuonna Kreikan hallituksen ministeri syytti Saksaa Kreikan kultavarantojen varastamisesta toisen maailmansodan aikana.

Ei taitaisi olla kauhean viisasta politiikkaa häpäistä Saksaa ja vaatia siltä kovia korvauksia Lapin polttamisesta, jos Suomi olisi vararikossa ja täysin Saksan rahoituksen varassa?

Julkiset häpäisyt alkoivat jo vuosi sitten, kun saksalainen Focus-lehti painoi kanteensa keskisormea näyttävän Venus-patsaan ja syytti Kreikkaa Euroopan pettämisestä.

Focus-lehden viesti: Petturi europerheessä - Kreikka!

Vastineeksi kreikkalaiset julkaisivat kuvan, jossa Berliinin voitonpylvään Siegessäulen huipulla olevan Victoria-jumalattaren käteen oli lisätty hakaristi.

Kreikkalaisen lehden julkaisema kuva, jossa on istutettu hakaristi voitonjumalatar Victorian käteen.

Neuvotteluasetelmat Kreikan velkajärjestelylle eivät ole siis erityisen hedelmälliset, vaikka maan parlamentti hyväksyisi velka-avun vastineeksi vaaditut säästöt. Saksassa Kreikan rahoittaminen on poliittisesti yhtä tuskallista kuin Kreikassa kansan pakottaminen hyväksymään leikkaukset. Uusi apupaketti ei Kreikkaa pelasta, sillä edessä on vielä suurempia rahanreikiä, kun seuraavat velat lankeavat maksuun.

Tähän mennessä velkojen kokonaismäärä ei ole avusta huolimatta vähentynyt, vaikka aikaa säästöihin on käytetty kaksi vuotta. Verojen kerääminen on yhä retuperällä, virkamiesten ja muiden verovaroilla elävien erityisryhmien etuja ei ole leikattu ja korruptio kukoistaa. Ei siis ihme, jos Saksa suhtautuu entistä nihkeämmin Kreikan pelastamiseen.