Niin on, jos siltä näyttää

Finnair lentää syöksykierteessä. Julkista kuvaa ei kirkasta se, että toimitusjohtaja tekee asunnollaan ”sisäpiirinkauppoja”.

Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen kauppasi asuntonsa, valtio harkitsee Finnairin osakkeiden myymistä.

Helsingin Sanomien aina valpas taloustoimittaja Tuomo Pietiläinen kertoo Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen myyneen miljoona-asuntonsa eläkeyhtiö Ilmariselle, kun kauppa ei muuten käynyt. Finnair vuokrasi asunnon ja toimtiusjohtaja jäi siihen asumaan.  Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas on Vehviläisen esimies Finnairin hallituksen puheenjohtajana ja Vehviläinen istuu Ilmarisen hallintoneuvostossa.

Juridisesti kaupoissa ei liene moitittavaa, mutta sillä ei ole merkitystä. Tärkeintä on, miltä asia näyttää. Ja pahaltahan se näyttää.

Vehviläinen on pelastanut itsensä asuntopinteestä esimiehensä edustaman yhtiön rahoilla, jotka pitäisi sijoittaa tuottavasti ja turvaavasti. Asuntojen ostaminen kavereilta voi muodollisesti sopia määritelmään, mutta kansalaisten eläkerahoja tuskin on yksittäisiin asuntokauppoihin tarkoitettu.

Ikäväksi kaupat tekee se, että samaan aikaan Finnair ajaa kovaa vauhtia alas matkustajapalveluitaan sekä kentällä että koneissa, ja valtio harkitsee omistuksensa vähentämistä tappiollisessa yhtiössä. Tuliko Vehviläiselle kiire myydä asunto ennen kuin firma menee alta?