Kultapossukerho paineessa

Suomalaisen eläkejärjestelmän kultapossukerho on joutunut kovan kritiikin kohteeksi. Ylen Aamu-TV:ssä Kalle Isokallio vaati Ilmarisen toimitusjohtajaa Harri Sailasta eroamaan Finnairin ja Ilmarisen asuntokauppojen vuoksi.

Onko Harri Sailaksen lähtölaskenta alkanut?

Eläkeyhtiöitä on aika ajoin arvosteltu sulkeutuneisuudesta ja etujen jakamisesta kavereiden kesken. Mukana kultapossukerhossa ovat eläkeyhtiöiden lisäksi järjestelmää pyörittävät työnantajien ja työntekijöiden etujärjestöt sekä hallintoelimissä istuvat kansanedustajat ja pörssijohtajat.

Kalle Isokallio latasi Ylen Jälkiviisaissa, että Harri Sailas on asuntokauppojen todellinen konna. Hän on ostanut eläkeläisten rahoilla ison asunnon ylihintaan, sitoutuu myymään sen takaisin vaikka tappiolla ja hyväksyy hallituksen puheenjohtajana Finnairin maksaman ylivuokran, jotta kauppa näyttäisi Ilmarisen kannalta paremmalta.

Isokallion mielestä Sailaksen ei pidä erota ainoastaan Finnairin hallituksesta, vaan jättää myös Ilmarisen toimitusjohtajan tehtävät.

Sailaksen ja Varman Matti Vuorian etuja ja asemaa on arvosteltu aiemminkin. Molemmat ansaitsevat vuositasolla lähes miljoona euroa, kun mukaan lasketaan luottamustehtävistä tulevat palkkiot. Summat ovat suuria suhteutettuna siihen, että työeläkeyhtiöt hoitavat lakisääteistä sosiaaliturvaa, eivätkä toimi aidossa kilpailuympäristössä. Esimerkiksi Euroopan keskuspankin pääjohtaja tienaa yli puolet vähemmän kuin suomalaiset eläkejohtajat.

Vuosi sitten eduskunnan väliaikaisena puhemiehenä toiminut kokoomuksen Ben Zyskowicz otti valtiopäivien avajaisissa kantaa kohtuuden puolesta.

− Suomi oli kohtuuden yhteiskunta myös suurten yritysten korkeimpien johtajien tulojen ja tulokehityksen osalta. Olisin suonut tämän kohtuuden jatkuvan. Mutta kun ei. Suurten yritysten johtajien tulot, erorahat ja eläkkeet ovat kohonneet aivan omiin, suomalaiselle yhteiskunnalle aiemmin vieraisiin sfääreihin, Zyskowicz julisti.

Seuraavalla viikolla Zyskowicz arvosteli suoraan työeläkeyhtiöitä ja niiden johtajien tapaa toimia pörssiyhtiöiden hallinnossa.

− Kuinka vaikeaa hommaa on olla suuren työeläkeyhtiön toimitusjohtaja, jos sen rinnalla pystyy toimimaan kolmen pörssiyhtiön hallituksessa, Zyskowicz kysyi A-studiossa.

Keskustelu työeläkeyhtiöiden ympärille tiivistyneen kultapossukerhon asemasta on nyt saanut uutta tulta alleen. Eläkejärjestelmä kaipaa uudistamista, mutta esimerkiksi Ilmarisen hallintoneuvostossa istuva AKT:n puheenjohtaja Timo Räty ehdottaa ratkaisuksivain työeläkemaksujen nostamista. Niitä rahoja hän varmaan käyttäisi mielellään kokouspalkkioiden ja eläkejohtajien palkkojen nostamiseen.