Omistajaohjaus taas hakoteillä

Pörssiyhtiöt eivät sovi valtion omistukseen. Omistajaohjaus epäonnistuu kerta toisensa jälkeen. Pahinta on, että veronmaksajan edustajat eivät joko tiedä, mitä puhuvat tai puhuvat tahallaan palturia.

Poliisi tutkii, onko Finnairin ja Ilmarisen asuntokaupoissa syyllistytty lahjontaan.

Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen ja eläkeyhtiö Ilmarisen väliset asuntokaupat ovat poliisitutkinnassa. Ministeri Heidi Hautala ehti julistaa, että kaupat on tehty lain ja hyvän tavan mukaisesti. Mihin hänen johtopäätöksensä perustui? Epäiltyjen omaan todistukseen.

”Oletteko pojat tehneet jotain vilppiä?”, ministeri kysyy Vehviläiseltä ja Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailakselta.

”Ei olla”, pojat vastaavat.

Ministeri kutsuu koolle tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoo, että asuntokaupat on hoidettu asianmukaisesti.

Ministeri unohti, että asuntokaupan osapuolet nevuottelivat samaan aikaan myös Finnairin pääkonttorin rakentamisesta. Ilmarisella oli myös halu pitää kiinni asiakkaansa eläkerahoista.

***

Finnairin hallitus päättää, että työntekijöiden palkkoja pitää laskea ja vapaa-aikoja lyhentää. Samalla johtoa pitää palkita ylimääräisillä bonuksilla. Suurimman omistajan eli veronmaksajien edustaja Pekka Timonen istuu Finnairin hallituksessa, mutta ei kerro asiasta suurimmalle omistajalle, jota itse edustaa. Valtio eli omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies jätetään pimeään.

”En saa kertoa Finnairista mitään, mitä ei ole kerrottu kaikille osakkeenomistajille”, Timonen selittää Ylen uutisissa.

Uskottavaa?

Joko Timonen ei tunne arvopaperimarkkinalakia tai valehtelee tietoisesti. Sisäpiirintietoa koskeva ilmaisukielto pätee niihin julkistamattomiin asioihin, joilla voi olla olennainen vaikutus julkisesti noteeratun yhtiön osakkeen arvoon. Johtajille maksettavat bonukset eivät näihin asioihin kuulu, ja vaikka kuuluisivat, niin omistajaohjauksesta vastaavan ministerin nimi pitäisi löytyä Finnairin sisäpiirirekisteristä. Jos ei löydy, niin omistajaohjaus on todella heikossa ohjauksessa, eli sitä ei ole.

***

Seuraavaksi kysytään kenen pitäisi ymmärtää erota? Vehviläisen, Sailaksen, Hautalan, Timosen vai kaikkien?