Ilma lähtee siipien alta

Finnairin henkilökunta uhkaa nousta kapinaan johtoaan vastaan. Ei ihme, sillä henkilöstön säästöistä neljäsosa meni avainhenkilöiden taskuun.

Finnair on lentämässä pahaan turbulenssiin.

Finnairin henkilöstöä on piiskattu säästötalkoista toisiin irtisanomisten uhalla. Yhtiön ja oman työpaikkansa pelastamiseksi moni pienipalkkainen lentoemäntä on luopunut vapaapäivistä ja palkankorotuksista. Edellisellä säästöohjelmalla tavoiteltiin yli 12 miljoonan euron säästöjä, mutta kukaan ei muistanut kertoa, että siitä vajaat kolme miljoona maksetaan bonuksina johtajille.

Henkilöstön raivon ymmärtää. Muste ei ole ehtinyt kuivua edellisistä Finnairin kohuotsikoista, joissa kerrottiin toimitusjohtajan ja eläkeyhtiö Ilmarisen ”hyvä veli” –asuntokaupoista. Kaupat tuottivat toimitusjohtajalle 650 000 euron pikavoiton ja riskittömän takaisinosto-oikeuden.

Bonuksista ei pidä syyttää Mika Vehviläistä. Hän ei niitä ollut järjestämässä, eikä itselleen maksamassa. Sopan keitti silloinen Finnairin hallituksen puheenjohtaja Christoffer Taxell, pitkäaikainen ministeri ja hallitusammattilainen. Hänen saavutuksensa liike-elämässä eivät ole kaksiset. Taxell ajoi aikoinaan Partekin ahdinkoon ja siirrettiin syrjään, kun valtio myi yhtiön pilkkahinnalla Herlinien Koneelle. Taxellin aikana Finnair lensi myrskystä toiseen.

Taxell on pitänyt paikkansa elinkeinoelämässä poliitikkoystäviensä ja ruotsalaisen rahan turvin. Finnairin hallituksessa hänellä oli pitkään poliitikkojen tuki, Sammon hallituksessa taustavoimina ovat toimineet raharikkaat säätiöt Stiftelsen för Åbo Akademi ja Föreningen Konstsamfundet, joiden hallituksissa Taxell on heiluttanut puheenjohtajan nuijaa.

Taxellin kerrotaan olleen myös Vehviläisen ja Ilmarisen välisten asuntokauppojen takana. Taxellin jälkeen Finnairin hallituksen puheenjohtajaksi nousi juuri Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas, jonka kanssa Taxell oli asuntokaupoista neuvotellut. OP-Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen teki omat johtopäätöksensä ja lähti Ilmarisen hallituksesta ennen kuin haju ehtii tarttua.

Lakia ei ehkä ole rikottu, mutta asuntokauppajupakka ja bonusahneus ovat omiaan murentamaan Finnairin henkilökunnan moraalia ja oikeustajua. Pahimmassa tapauksessa hanskat lyödään nyt tiskiin, vaikka konkurssi uhkaisi. Siinä tapauksessa ne ovat Suomen taloushistorian kalleimmat bonukset.