Näin Microsoft tuhoaa kumppaninsa

Microsoftilla on synkkä historia yhteistyökumppaniensa tuhoamisessa. Kymmenessä vuodessa se on ajanut monta teollista kumppaniaan vararikkoon.

Nokian viime päivien kurssilaskua tulosvaroituksen jälkeen on selitetty ainakin kolmella uudella asialla: Lumia-puhelimet eivät saa Windows Phone 8 –päivitystä, Microsoft julkisti oman tablettinsa ilman mitään mainintaa Nokiasta ja markkinoilla on liikkunut huhuja, että yhtiö suunnittelee lisäksi omaa älypuhelintaan. Tiedot omasta puhelimesta on sittemmin kumottu, mutta epäilyn siemen on jäänyt elämään.

Muiden huonojen Nokia-uutisten lisäksi analyytikot ovat ihmetelleet, miksi Nokia lopettaa loppusuoralle ehtineen halpojen älypuhelinten käyttöjärjestelmän, jonka se oli itse kehittänyt – Meltemin. Syy lienee yksinkertaisesti sama kuin Meego-käyttöjärjestelmän hylkäämisessä – Microsoftin sanelupolitiikka. Nokian on tehtävä, mitä Steve Ballmer haluaa. Ja erityisesti hän haluaa, että Nokia ei kehitä mitään Microsoftin kanssa kilpailevaa tuotetta tai palvelua.

Microsoftin kanssa liittoutuneet yhtiöt ovat viime vuosina huomanneet tehneensä sopimuksen paholaisen kanssa. Vuonna 2001 Sendon piti kehittää Microsoftille älypuhelinalusta. Yhtiöt kiistelivät aikansa patenteista ja Sendo päätyi konkurssiin 2005.

Motorola oli Microsoftin seuraava valittu älypuhelinkumppani. Yhteistyöstä ei tullut mitään, ja Motorola vaihtoi Windowsin Androidiin. Lopulta Google osti vararikon partaalla hoippuneen Motorolan matkapuhelinyksikön.

Vuonna 2005 Palm ryhtyi valmistamaan Microsoftin alustalle Treo-älypuhelimia. Puhelimet eivät käyneet kaupaksi. Hewlett Packard osti yhtiön ja ajoi sen lopulta alas.

Vuonna 2006 kanadalaisesta Nortelista tuli Microsoftin strateginen kumppani. Steve Ballmer ja Nortelin Mike Zafirovski hymyilivät yhteisessä tiedotustilaisuudessa kuin Ballmer ja Nokian Stephen Elop muutama vuosi myöhemmin. Nortel ajautui konkurssiin vuoden 2009 alussa, mutta sen patenteista käytiin kova huutokauppa. Yksi arvokkaiden patenttien ostajista oli Microsoft.

Vuonna 2009 korealainen LG ilmoitti valinneensa Windows Mobilen ensisijaiseksi puhelinalustakseen. Myynti jäi lähtötelineisiin ja LG liittyi Android-rintamaan.

Nokia on samassa tilanteessa kuin monet aiemmista Microsoftin kumppaneista. Hiekka tiimalasissa juoksee, mutta hyviä uutisia kuulu. Ehkä Nokian kannattaisi myydä kaikki muut osat ja tyytyä hallinnoimaan vain lisenssimaksuja. Parin lakimiehen toimistolle muutaman sadan miljoonan euron lisenssitulot vuodessa olisivat ihan kannattava bisnes.

Tällä videolla Nortel ja Microsoft vannovat strategisen yhteistyön ja kumppanuuden nimiin: