Pörssiyhtiö ei ole sosiaalitoimisto

Pörssiyhtiö Metson tulevat irtisanomiset herättävät kummastusta, kun samaan aikaan yhtiö aikoo jakaa ylimääräisiä osinkoja.

Poliitikot ja kansalaiset ihmettelevät, miksi yhtiö jakaa rahaa omistajilleen, mutta potkii työntekijöitä työttömyyskortistoon. Metson osakkaiden joukossa reilun kymmenyksen siivulla valtio-omistajaa edustava ministeri Heidi Hautala pitää suunnitelmaa sopimattomana. Moni muu kysyy, eikö rahoilla olisi voitu pitää ihmiset töissä?

Ei, koska pörssiyhtiö ei ole sosiaalitoimisto. Sen sijaan osingonjaon ja irtisanomisten välistä yhteyttä olisi sietänyt miettiä viestinnälliseltä kannalta. Usein asiat ovat, miltä ne ulospäin näyttävät. Nyt näyttää siltä, että ahne kapitalisti kyykyttää suojatonta duunaria. Ehkä osinkoilmoitus olisi kannattanut jättää hyllylle, kun henkilöstövähennysten tarve oli jo tiedossa.

Vastuullinen yhtiö hoitaa hyvin myös irtisanomiset ja pitää huolta, että työtä vaille jäävät pääsevät esimerkiksi uudelleenkoulutukseen tai auttaa muuten uuden elämän alkuun. Esimerkiksi Nokiasta lähteneistä iso joukko on päätynyt yrittäjiksi Nokian tuella.

Osingonjaolla ja irtisanomisilla ei tästä huolimatta ole asiallista yhteyttä. Osingot jaetaan yhtiön voitonjakokelpoisista varoista, palkat pitää maksaa kassavirralla eli myynnistä saaduilla tuotoilla tai muuten yhtiö ajautuu tappioiden tielle, jolloin pian kaikki työpaikat olisivat vaarassa.

Osinkoja kannattaa jakaa, jos Metsolla ei ole tuottavia investointikohteita tiedossa, eikä markkinoilta saa järkevää riskitöntä tuottoa sijoitetuille varoille. Tuottamattomien työpaikkojen ylläpitäminen voitonjakokelpoisilla varoilla olisi yhtiön omaisuuden tahallista hukkaamista eli osakkeenomistajan kannalta lähes rikollista toimintaa.

Tulevaisuudessa Metso tarvitsee sekä työntekijöitä että sijoittajia. Toiminnan tehostaminen takaa kannattavuuden ja menestymisen mahdollisuudet tulevaisuudessa. Osingot antavat sijoittajille uskoa siihen, että yhtiön pääomaa hoidetaan tuottavalla tavalla.

Päivitys 21.9. 
Metson hallitus päätti perua ylimäärisen osingon maksamisen. Päätöstä perusteltiin henkilöstön reaktioilla ja tietämättömyydellä yhteistoimintaneuvottelujen aikataulusta. Hallituksen epävarmuus heikentää sijoittajien ja henkilöstön luottamusta yhtiön johtoon. Metson omistajille osinkoveivaus maksoi yli 200 miljoonaa euroa yhtiön markkina-arvon laskuna. Seuraava kysymys on, mihin jakamatta jääneet osinkorahat käytetään? Jaetaanko ensi keväänä aiempaa isommat osingot vai löytääkö hallitus yllättäen jonkun tuottavan investointikohteen?