Osta, jos analyytikko sanoo myy

Osakesuositukset johtavat usein harhaan. Toimimalla päinvastoin tienaa paremmin.

Nokian ja Applen kurssit kulkivat viime syksynä jyrkästi eri suuntiin. Nokia nousi ja Apple laski. Samaan aikaan suuret pankit ja pankkiiriliikkeet suosittelivat myymään Nokiaa ja ostamaan Applea. Jos noudatti analyytikkojen suositusta, hävisi varmasti rahansa. Jos toimi päinvastoin kuin suositeltiin, pääsi tukevasti voitolle. Näin analyysitalojen omat rahastotkin tekivät.

Nokiaa myymään suositelleet pankit ostivat itse osakkeita viime syksynä.
Nokiaa myymään suositelleet pankit ostivat itse osakkeita viime syksynä.

Esimerkiksi Morgan Stanley, Goldman Sachs, Credit Suisse ja Barclays suosittelivat viime syksynä myymään tai ainakin karttamaan Nokian osaketta. Samaan aikaan, kun asiakkaat myivät, pankit itse tankkasivat Nokiaa salkkuunsa. Kolmannella ja neljännellä vuosineljänneksellä ne ostivat yhteensä kymmeniä miljoonia osakkeita. Morgan Stanley ja Credit Suisse jatkoivat ostojaan koko syksyn, kun Goldman ja Barclays kevensivät omistustaan vuoden lopulla. Asiakkaille ei ostokehotuksia jaettu.

Apple sai vahvoja ostosuosituksia pankeilta, jotka samaan aikaan myivät osaketta.
Apple sai vahvoja ostosuosituksia pankeilta, jotka samaan aikaan myivät osaketta.

Applen osakkeella oli vahva ostosuositus koko viime syksyn. Edes lokakuussa alkanut kurssilasku ei horjuttanut analyytikkojen uskoa osakkeeseen. Vain yksi analyytikko uskalsi suositella myyntiä, kun selvä enemmistö kehotti asiakkaitaan ostolaidalle. Hurjimmat Apple-intoilijat nostivat tavoitehinnan tuhanteen dollariin. Barclaysin tavoitehinta oli syksyllä 750–800 dollaria.

Samat pankit, jotka kehottivat myymään Nokiaa, pitivät Applea ostopaperina. Ostosuositusten aikana pankit itse siirtyivät osakkeessa myyntilaidalle. Goldman Sachs myi 16 prosenttia Apple-omistuksestaan vuoden viimeisellä neljänneksellä, Barclays kevensi huomattavasti vähemmän.

Tällä hetkellä analyytikkojen keskiarvosuositus Applelle on edelleen vahva osta. Missään vaiheessa myyntisuositusten määrä ei ole paljon kasvanut, vaikka osake on pudonnut 700 dollarista 400 dollarin tasolle. Nokian osalta myyntisuositukset ovat muuttuneet enemmän pidä-suosituksiin, mutta ostosuosituksia on vain muutama.

Deutsche Bankilla on Nokialle edelleen myyntisuositus. Itse se ei osaketta ainakaan vuoden lopulla myynyt, vaan kaksinkertaisti omistuksensa. Ehkä muidenkin olisi aika ryhtyä tankkaamaan. Itse olen ollut taas viime viikkoina ostolaidalla.