Hyvä ja paha Nokia

Nokian tuloksessa oli lopulta enemmän hyvää kuin pahaa, vaikka sijoittajien usko ei kestä enää odottamista.

Nokia on käytännössä ainoa valmistaja, joka pitää Windows-puhelinta hengissä. Sen tietää myös Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer.
Nokia on käytännössä ainoa valmistaja, joka pitää Windows-puhelinta hengissä. Sen tietää myös Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer.

Parin päivän sulattelu Nokian tuloksen jälkeen tuo esiin enemmän syitä ostaa kuin myydä osaketta. Nokian peruspuhelimien myynnin romahdus oli odotettua suurempi, mutta mikään järisyttävä yllätys sen ei pidemälle katsottuna olisi pitänyt olla. Symbian-mallisto on kuolemassa sukupuuttoon, eikä Asha-mallistoa ole suunniteltu yhtiön pelastajaksi. Lumian halpamallit ovat tulleet vasta markkinoille.

Kun Nokian muu puhelinmyynti sakkaa, Lumioiden myynnin on pakko kasvaa nopeasti. Kovimpiin odotuksiin Lumian myynti ei vuoden alussa yltänyt, mutta sekään ei ollut yllätys. Yhtiöllä oli suuria vaikeuksia saada puhelinta jakeluun. Toisin sanoen kysyntää oli enemmän kuin yhtiö pystyi valmistamaan. Tilanteen pitäisi korjautua toisella neljänneksellä. Ehkä tästä syystä myös markkinointi oli vaisua.

Näinhän ei tietenkään pitäisi päästä käymään. On todellista liiketoimintajohdon kyvyttömyyttä, jos se ei pysty valmistamaan tuotetta kysyntää vastaavasti. Jos tuotanto-ongelmat jatkuvat, Nokia on oikeasti pulassa, koska se voi johtaa myös kysyntäongelmiin. Nokia on hyvin näkymätön tuotemerkki esimerkiksi Lontoossa ja Barcelonassa, missä olen viime aikoina liikkunut. Kännykaupoissa myyjät suosittelevat Samsungia.

Jos tilanne on näin masentava, niin mitä hyvää tilanteesta voi sanoa? Nokian kannattavuus paranee, kassa ei enää kuivu, Nokia Siemens Networks alkaa olla hyvässä iskussa ja kaikesta huolimatta Lumia-myynti kasvoi lähes 30 prosenttia jouluneljänneksestä ja tilausten voi odottaa kasvavan huomattavasti, kun halvemmat mallit saadaan kunnolla myyntiin ja yhteistyö Kiinassa maan suurimman operaattorin China Mobilen kanssa alkaa tuottaa tulosta. Lisäksi Nokia pystyy parantamaan paikkatietopalvelujensa kannattavuutta ja istuu edelleen tukevan patenttisalkun päällä.

Omat Nokiani ovat taas vaihteeksi tappiolla, koska en odottanut Asha-myynnin romahtavan, vaan päinvastoin tukevan positiivista tulosyllätystä. Toisin kävi, mutta pidän osakkeet ja annan Stephen Elopille vielä vuoden loppuun asti aikaa näyttää, kuinka pitkälle Lumiat lopulta kantavat. Puheet Nokia kuolemasta ovat joka tapauksessa ennenaikaisia.