Fortumissa ostopaikka

Euroopan parlamentti päätti olla koskematta teollisuuden päästöoikeuksien kauppaan. Fortumin osake romahti, mikä vähän ihmetyttää.

Fortumin osakkeessa on oston paikka.
Fortumin osakkeessa on oston paikka.

Fortum on tähän asti pääasiassa hyötynyt EU:n päästöoikeuskaupasta, jossa enemmän saastuttavat yhtiöt joutuvat ostamaan oikeuksia vähemmän saastuttavilta. Talouden taantuma on romahduttanut päästöoikeuksien hinnan ja EU:n komissio olisi halunnut muutoksia huutokauppajärjestelmään, jotta saastuttamisen hinta olisi noussut. Parlamentti ei tähän suostunut, koska päästöoikeuksien hinnannousun pelättiin pahentavan talouden taantumaa.

Fortumin osake nuijittiin pörssissä yli seitsemän prosentin laskuun. Lasku on perinteisesti vakaata tulosta tekevälle yhtiölle poikkeuksellinen. Oliko osakkeen hintaan leivottu sisään päästöoikeuksien hinnan moninkertaistuminen? Enpä usko, vaan kyseessä on osakemarkkinoille tyypillinen ylireagointi, kun ei osata arvioida päätöksen todellisia vaikutuksia.

Pankkiiriliike FIM on laskenut, että yhden euron muutos päästöoikeuden hinnassa vaikuttaisi noin neljä senttiä Fortumin osakekohtaiseen tulokseen. Päästöoikeus maksaa noin kolme euroa hiilidioksiditonnilta, joten hinnan kaksinkertaistuminen olisi parantanut osakekohtaista tulosta 12 senttiä. Se vastaa noin seitsemää prosenttia osakekohtaisesta tuloksesta, jos katsotaan viiden viime vuoden keskiarvoa, joka on 1,65 euroa.

Markkinat siis ilmeisesti odottivat päästöoikeuden hintaan sadan prosentin korotusta. Mutta se ei selitä osakekurssin romahdusta. Viiden viime vuoden aikana päästöoikeuden hinta on laskenut 25 euron tasolta alle viiteen euroon. Sen vaikutus Fortumin osakekohtaiseen tulokseen olisi pitänyt olla 0,88 euroa, jos FIMin laskelmat pitävät paikkansa, mutta tulos on pysynyt hyvin lähellä 1,5 euron tasoa. Mitään suuria heilahduksia ei päästökauppa ole tulokseen aiheuttanut.

Viime vuonna päästöoikeuksien muutaman euron hinnan lasku vaikutti Fortumin tulokseen 25 miljoonaa euroa. Täytyy muistaa, että Fortum käy kauppaa myös päästöoikeuksien johdannaisilla, joilla se voi suojautua suurilta hintavaihteluilta.  Vuositasolla puhutaan siis pikemmin kymmenistä kuin sadoista miljoonista euroista. Fortumin viime vuoden vertailukelpoinen liikevoitto oli 1 700 miljoonaa euroa, joten analyytikkojen arviot päästökaupan vaikutuksista osakkeen arvoon tuntuvat pahasti yliampuvilta.

Jos parlamentin päästökauppapäätöksellä olisi markkinoiden reaktioita vastaavaa olennaista vaikutusta Fortumin markkina-arvoon, yhtiön olisi pitänyt arvopaperimarkkinalain nojalla kertoa siitä sijoittajille välittömästi pörssitiedotteella.

Fortumin osinkotuotto nousee nykyisellä osakkeen hinnalla jo reilusti yli viiden prosentin, joten päivän romahdus tarjoaa paniikkimyynnin sijasta hyvän ostomahdollisuuden.