Kroatia teki vaikutuksen

Dubrovnikia ei turhaan kehuta yhdeksi Euroopan helmistä.

Kannattaa kokeilla: vuokrahuvila Kroatian rannikolta.
Kannattaa kokeilla: vuokrahuvila Kroatian rannikolta.

Vuokrasimme lapsuudenystävistä ja heidän lapsistaan koostuvalla 16 hengen porukalla huvilan muutaman kilometrin päästä Dubrovnikista. Kroatian rannikko on kuulu kauneudestaan, mikä osaltaan vaikutti paikan valintaan. Riittävän ison huvilan löytäminen rajoitti valikoimaa, mutta muutaman vaihtoehdon väliltä poimimme Villa Vogan. Huvila sijaitsee Solinessa aivan Välimeren äärellä hyvin jyrkän ja kippuraisen tien päässä. Matka kaupunkiin kestää autolla kymmenisen minuuttia, samoin toiseen suuntaan lentokentälle.

Kroatia näytti EU-jäsenyyden kynnyksellä meille parhaat puolensa. Säät suosivat, ruoka oli erinomaista ja nähtävää riitti enemmän kuin viikossa ehti katsoa. Dubrovnik ympäristöineen ja saarineen on itsessään jo kokemisen arvoinen paikka, mutta sijaintinsa puolesta se tarjoaa mahdollisuuden vierailla lisäksi naapurimaissa Bosnia-Hertsegovinassa ja Montenegrossa tai Kosovossa ja Albaniassa saakka.

Me teimme retken Kotorinlahdelle Montenegroon, joka pyrkii Kroatian lailla Euroopan unioniin. Kroatia on kyennyt vakauttamaan taloutensa ja valuuttansa, mutta Montenegrolla on vielä tekemistä, vaikka se käyttää jo euroja. Rantakaupunki Budvan sataman huippujahdeista saattoi päätellä, millaisilla euroilla maan talous pyörii. Sanotaan, että venäläiset ökyrikkaat ovat tehneet Montenegrosta Kyproksen kaltaisen rahanpesupaikan.

Kroatiassa oikeusvaltio toimii ja korruptio on saatu ilmeisen hyvin kuriin. Kaupassa ruoka ja juoma ovat selvästi Suomea edullisempia, mutta turistialueiden ravintoloissa hinnat lähentelevät kotimaista tasoa. Omalla huvilalla pääsimme itse testaamaan paikallisen kalakauppiaan suosittelemia grilliherkkuja, joita maistellessa helteiset päivät kääntyivät merituulen viilentämiksi illoiksi. Paikalliset viinit vauhdittivat kala- ja lihahalstereiden tyhjennystä. Harmi vain, että Alkosta löytyy toistaiseksi vain yksi kroatialainen valkoviini. Punaviineissä valinnanvaraa olisi jopa enemmän.

Kroatiaa kelpaa kyllä suositella matkakohteeksi. Erikokoisia huoneistoja ja taloja on runsaasti tarjolla kohtuulliseen hintaan.

Tässä vielä muutamia kuvia matkalta.