On aika lopettaa yhteisövero

Poliitikot pohtivat uusia keinoja estää yritysten verokikkailu. Helpointa ja tuottoisinta olisi lopettaa yritysten voittojen verottaminen.

Yhteisöveron pudottaminen nollaan olisi nopein tapa saada yritysten verokikkailu kuriin.
Yhteisöveron pudottaminen nollaan olisi nopein tapa saada yritysten verokikkailu kuriin.

Johtavien teollisuusmaiden päämiehet ovat tällä viikolla etsineet jälleen keinoja veroparatiisien kurittamiseen ja verokikkailun lopettamiseen. Britannian pääministeri David Cameron lupaa luoda uudenlaisen kansainvälisen valvontajärjestelmän, jonka avulla yritysten tuloja voidaan jäljittää ympäri maailman. Yhdysvaltain vakoilukeskus NSA antaa varmasti mielellään apua.

Poliittisilla päättäjillä on loputon usko valtion kykyyn ratkaista ongelmat sääntelyä, valvontaa ja rangaistuksia lisäämällä, kustannuksista piittaamatta ja seurausten hintaa laskematta. Onkohan kukaan oikeasti pohtinut, miksi yritysten voittoja pitäisi edes verottaa?

Valtiot käytännössä varastavat yrityksiltä osan niiden voitoista jaettavaksi poliitikkojen päähänpistojen mukaan. Poliitikot uskovat pystyvänsä tekemään yritysten rahoilla kansantalouden kannalta tuottavampia investointeja kuin yritykset itse. Muuten yritysten voittojen verottamisessa ei olisikaan mitään mieltä.

Uskallan epäillä, että poliitikot osaisivat oikeasti käyttää yritysten rahoja paremmin kuin ne itse. Kovin montaa valtion varoilla tehtyä teollisuuden ja työllisyyden kasvutarinaa ei tule mieleen. Ei oikeastaan yhtään. Annetaan siis yritysten itse päättää, miten voittonsa käyttävät ja verotetaan sen sijaan omistajia sitten, kun voittovaroja maksetaan yrityksestä ulos.

Tässä vaiheessa valtiovarainministeriön virkamiehet älähtävät, että valtio menettäisi verotuloja 4,5 miljardia euroa. Hetkinen, entä ne dynaamiset vaikutukset, jolla yhteisöveron alentamista juuri perusteltiin? Alennetaan vero nollan, niin saadaan vielä isommat dynaamiset vaikutukset. Jos yritykset saisivat itse päättää rahojensa käytöstä, ne todennäköisesti investoisivat enemmän, kehittäisivät parempia tuotteita ja pystyisivät palkkaamaan lisää osaavaa väkeä. Samalla ne säästäisivät valtavia summia, kun ei tarvitsisi palkata asianajajia ja kirjanpitäjiä keksimään alati uusia keinoja ja peiteyhtiöitä verojen välttämiseen.

Yhteisöverosta luopumisen vaikutukset talouskasvuun ja työllisyyteen olisivat varmasti positiivisempia kuin kansainvälisen viranomais- ja valvontakoneiston valjastaminen jahtaamaan veropakolaisia ympäri maailman veroparatiiseja.

Virossa yhtiöön jätettyjä voittoja ei veroteta. Omistajille jaetuista voitoista peritään sama 21 prosentin vero kuin kaikilta palkansaajilta. Tästä syystä Suomesta muuttaa joka päivä uusia yrityksiä Viroon ja Suomen yhteisöverotuotto alenee.

Yritysverosta luopuminen ei ole mikään uusi ajatus. Sitä ehdotti talousnobelisti Milton Friedman jo 1970-luvulla. Monet vasemmistolaiset pitävät häntä äärioikeistolaisena uusliberalistina, vaikka hän on myös ehdottanut perustuloon siirtymistä monimutkaisten ja kalliiden tulonsiirtokoneistojen rakentamisen sijasta. Luulisi vasemmistolaisten tarttuvan innolla yritysverosta luopumiseen, koska silloin verotus kohdistuisi suoraan vain kapitalisteihin eli yritysten omistajiin ja yrityksille jäisi enemmän rahaa investoida työväkeen.

Ja mitä tulee huoleen verotuottojen alenemisesta, niin uskon, että investointien ja työttömyyden vähenemisen kautta saadaan heti osa tai enemmän takaisin. Jos dynaamisiin vaikutuksiin ei uskota, niin kerätään sitten enemmän veroa yhteiskunnan kannalta oikeasti haitallisista kohteista. Koska päästökauppa ei näytä toimivan, niin laitetaan ympäristöä saastuttava teollisuus kunnolla verolle. Lisäksi tuloksia tuottamattomat tai jopa haitalliset yritystuet pitää lopettaa. Tosin siihen tuskin päästään, koska ei löydy virkamiestä, joka esittäisi oman virkansa lakkauttamista.

Suomen hallituksen olisi otettava yritysten nollavero keskeiseksi EU-tavoitteeksi. Veroale elvyttäisi Eurooppaa paljon enemmän kuin hätäpäissä laaditut velkapaketit. Samalla pako veroparatiiseihin saataisiin päättymään.