WP8-markkina kertoo Nokian vahvuudesta

Nokia on jäänyt ainoaksi merkittäväksi Windows Phone valmistajaksi. Se kertoo enemmän Nokian vahvuudesta kuin käyttöjärjestelmän heikkoudesta.

Nokialla on kolme halpapuhelinta Intian myydyimpien listalla verkkokauppa Flipkartissa.
Nokialla on kolme halpapuhelinta Intian myydyimpien listalla verkkokauppa Flipkartissa.

Ostohuhut Nokian ympärillä tiivistyvät. Ensin kiinalainen Huawei kertoi kiinnostuksestaanostaa Nokian, sitten Wall Street Journal paljasti Microsoftin neuvotelleen Nokian matkapuhelinliiketoiminnan ostamisesta. Kiinnostus Nokiaan on kasvanut sitä mukaan, kun sen asema älypuhelinmarkkinoilla on vahvistunut.

Huawei on kiistänyt, että sillä olisi mitään suunnitelmia ostaa Nokia. Samalla yhtiö vähätteli Nokian käyttämän Windows Phone -käyttöjärjestelmän merkitystä. Moni muukin valmistaja karttaa WP8-järjestelmää, mitä on pidetty heikkoutena Nokialle.

Asian voi nähdä myös toisin. Nokia on jo liian vahva, koska se hallitsee 80 prosenttia koko WP-markkinoista. Muut eivät uskalla lähteä tosissaan haastamaan Nokiaa, mikä antaa sille entistä paremmat lähtökohdat kasvattaa markkinaosuuttaan. Nokia on pystynyt korvaamaan edesmenneen Symbian-käyttöjärjestelmän uusilla halvoilla Lumia- ja Asha-malleilla, mikä ei juuri Nokian osakkeen hinnassa ole näkynyt.

Nokialla on tällä hetkellä kolme halpaa puhelinta neljän myydyimmän listalla intialaisen verkkokaupan Flipkartin listoilla, joten yhtiö tuskin on menettämässä otettaan kehittyvistä markkinoista, vaikka sellaisia uutisia silloin tällöin suomalaisista lehdistä saa lukea.

Nokian Lumia 520 -malli on saavuttanut suuren suosion. Ainoa kysymysmerkki vuoden toisen neljänneksen osalta liittyy edelleen yhtiön kykyyn toimittaa riittävä määrä puhelimia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kiinassa Nokiaa ei ole monessa tapauksessa saanut kaupoista kuin tilaamalla, koska toimitusmäärät ovat olleet niin pieniä. Ilmoittauduin toukokuun alussa amerikkalaisen Walmartin verkkokaupan jonotuslistalle halutessani tietää, koska Lumia 521 -mallia olisi saatavilla. Kauppa lupasi ilmoituksen heti, kun tavaraa tulee myyntiin. Tähän päivään mennessä mitään ei ole kuulunut.

Älypuhelinten lippulaivamallit ovat Nokialla erittäin hyviä, mutta eivät vielä loisteliaita. Heinäkuussa on luvassa jälleen uusi julkistus, jonka on veikattu liittyvän huippukameralla varustettuun uutuuteen tai suurinäyttöiseen kännyn ja tabletin välimuotoon phabletiin. Viimeaikoina Nokia on panostanut erityisesti kameratekniikkaan ja -sovelluksiin sekä paikkatietopalveluihin. Niiden käyttö sujuu luonnollisesti nautittavammin suurella näytöllä.

Mitä tahansa Nokia heinäkuussa julkistaa, yhtiön osakkeessa on silti nousuvaraa. Ilmeisten toimitusvaikeuksien vuoksi kevensin omaa Nokia-salkkuani toukokuussa, mutta nyt voisi jälleen harkita siirtymistä ostolaidalle. Vaikka heinäkuun tulos olisi pettymys, yhtiön on edelleen oikealla tiellä. Eteneminen on vain ollut omistajien kannalta tuskallisen hidasta. Uutiset muiden valmistajien kiinnostuksesta Nokiaa kohtaan ovat toimitusjohtaja Stephen Elopin kannalta hyvä uutinen, koska ne kertovat yhtiön ohittaneen niin sanotun kuoleman laakson.

Samalla Nokian ja Siemensin verkkoyhtiön NSN:n, paikkatietopalvelu HEREn ja Nokian patenttisalkun arvostusta on alettu laskea uusilla kertoimilla.