Luopuuko Nokia matkapuhelimista?

Nokian päätös ostaa Siemensin osuus yhteisestä verkkoyhtiöstä voi lisätä yhtiön haluja luopua matkapuhelimista.

Nokia voi NSN:n oston myötä luopua heikosti kannattavasta matkapuhelintuotannosta ja keskittyä kokonaan verkkotekniikkaan, jos Lumioista ei ala tulla kunnolla rahaa.
Nokia voi NSN:n oston myötä luopua heikosti kannattavasta matkapuhelintuotannosta ja keskittyä kokonaan verkkotekniikkaan, jos Lumioista ei ala tulla kunnolla rahaa.

Nokia Siemens Networksin päätyminen kokonaan Nokialle oli pieni yllätys, sillä Nokian kassatilanteen ei uskottu kestävän isoa yrityskauppaa. Kauppahinta 1,7 miljardia euroa jäi alle markkinaodotusten eli Nokia sai hyvää tavaraa halvalla. Siihen osake reagoi reippaalla nousulla.

Verkkoliiketoiminnan ostaminen avaa Nokialle uusia mahdollisuuksia, koska NSN on parantanut kannattavuuttaan tasaisesti ja ottanut ison siivun neljännen sukupolven LTE-verkkomarkkinoista. Vaikka kaupan myötä Nokian kassa kutistuu, niin jatkossa verkkopuolesta voi hyvin tulla Nokian todellinen lypsylehmä.

Lyhyen aikavälin kassaongelmia tilkitään myymällä NSN:n tehtaat sopimusvalmistajille. Se koskee myös Suomea ja Oulua, mikä saattaa merkitä uutta suoneniskua jo muutenkin jätti-irtisanomisista kärsineelle kaupungille.

Jos ja kun kauppa Siemensin kanssa saadaan suunnitellulla tavalla valmiiksi, Nokia voi ottaa koko matkapuhelintuotantonsa tulevaisuuden uuteen harkintaan. Kiinnostusta matkapuhelimien ostoon on jo esiintynyt ja hinta epäilemättä nousee, kun Lumia-valikoiman markkina-asema vahvistuu.

Windows-puhelimien kannattavuus on jäänyt kovista markkinointiponnisteluista huolimatta huonoksi ja Nokian kassatilanne heikkeni edelleen toisella vuosineljänneksellä. Kovin merkittävää muutosta puhelinmyynnin kassavirrassa tuskin tapahtuu ennen vuoden viimeistä neljännestä. Ellei selvää parannusta ole näköpiirissä, luurien myynti voi tulla ajankohtaiseksi ja Nokiasta kuoriutua puhdas verkkoyhtiö, tai puhelintuotanto saattaa jatkua yhteisessä yrityksessä Microsoftin kanssa.