Stubbilla on näytön paikka

Alexander Stubb pääsee kuskin paikalle näyttämään, miten Suomi kiihdytetään nousuun.

Alex Stubb ja Petteri Orpo juonivat taktiikkaansa hallitusneuvotteluihin. Kuihtuvatko kovat puheet konsensukseen vai pakottaako kokoomus kovilla vaatimuksilla SDP:n ennenaikaisiin vaaleihin?
Alex Stubb ja Petteri Orpo juonivat taktiikkaansa hallitusneuvotteluihin. Kuihtuvatko kovat puheet konsensukseen vai ajaako kokoomus vaatimuksillaan SDP:n ennenaikaisiin vaaleihin?

Pääministerinä Alex Stubb voi muuttaa yrittäjäystävälliset puheensa teoksi tai jäädä konsensuksen ja kolmikannan panttivangiksi. Jyrki Katainen jätti taakseen talouden katovuodet, joita pätkäpääministeri ei ehdi paikata. Siksi paras taktiikka olisi iskeä pöytään talousohjelma, jota SDP:n Antti Rinne ei pysty sulattamaan. Rinteen ainoa pakotie johtaisi uusiin vaaleihin, vasemmiston oppositioon ja keskustaoikeiston porvarihallitukseen.

Stubb kirjasi talousohjelmansa pääpiirteet blogiinsa jo ennen kokoomuksen puheenjohtajavaalia. Siinä keskeisiä toimenpiteitä ovat yritystoimintaa kangistavan sääntelyn ja lupaviidakon perkaaminen, lakien todellisten vaikutusten arviointi ja yritysten perustamisen helpottaminen. Kaikkiin näihin hallitus voi ja olisi voinut vaikuttaa halutessaan nopeasti.

Yksi merkittävä kasvua rajoittava tekijä on myös kokonaisveroasteen tasainen nousu Kataisen kaudella. Stubb keventäisi lisää yrittämisen verotusta, kaventaisi listaamattomien ja pörssiyhtiöiden välisiä verotuksen kannustinloukkuja sekä poistaisi perintöveron. Työn verotusta tuleva pääministeri alentaisi kautta linjan ja helpottaisi työehtoja pidentämällä koeaikoja ja vapauttamalla määräaikaisia työsuhteita tiukoista säännöistä Ruotsin ja Saksan mallin mukaan.

Tällä ohjelmalla voisi ajaa SDP:n seinää vasten. Yritysverotuksen keventäminen pudotti puolueen edellisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen palliltaan. Rinne tuskin astuu samaan miinaan. Perintöveron poistamista on vasemmiston helppo vastustaa, koska sen voi väittää suosivan koroilla eläviä rikkaita, vaikka perintövero korvattaisiin myyntivoittoverolla. Rikkaiden kun ei ole pakko myydä perintöjään toisin kuin köyhän keskiluokan.

Työelämän joustojen ja paikallisen sopimisen lisääminen eivät käy sen paremmin SDP:lle kuin ammattijärjestöille, vaikka sillä edesautettaisiin uusien työpaikkojen syntymistä. Kolmikanta on keskusjärjestöille pyhä asia, jonka varaan ne perustavat yhteiskunnallisen ja samalla ulkoparlamentaarisen valta-asemansa.

Alexander Stubbilla on nyt kaikki valtit käsissään pistää Suomessa alulle todellinen rakennemuutos ja uusi nousu, mutta riittääkö rohkeus? Peruuttaminen lähtöruutuun ja Kataisen kaltaiseen konsensukseen katkaisisi Stubbin ja kokoomuksen nousukiidon ensi kevään vaaleihin mennessä. Uusi pääministeri jäisi historiaan miehenä, jolla oli suuret puheet ja pienet teot.