Perintöverotus ei ratkaise talouden ongelmia

Keskustelu perintöverotuksesta käy kuumana kuin kesähelle, mutta talouskasvuun ei siitä lääkettä löydy.

Kannustaako ilmainen raha yrittämään?
Kannustaako ilmainen raha yrittämään?

Professori   ja poliitikot  ovat vahvasti eri mieltä perintöjen verotuksen hyödyllisyydestä. Toiset pitävät perintöveroa turhana kateusverona, toiset uskovat perintöveron poistamisen lisäävään varallisuuseroja ja jyrkentävän yhteiskuntaluokkien rajoja.

Perintöverotus nousi otsikoihin, kun Suomen rikkaimpiin kuuluva Sammon suuromistaja Björn Wahlroos siirsi kirjansa Ruotsiin verotusta pakoon. Teko oli mielenilmaus ja tyypillinen Nallen provokaatio. Halutessaan hän olisi voinut siirtää omaisuutensa lapsilleen käytännössä verovapaasti käyttämällä verosuunnittelua kuten muutkin Suomen varakkaimmat Ehrnrootheista Herlineihin.

Yrittäjäperheet vaativat perintöveron poistamista, koska sitä pidetään kasvun rajoitteena. Lapset eivät jatka yritystä, jos osa yritysvarallisuudesta on pistettävä lihoiksi verottajan vaatimuksesta. Perheyritysten liitto voisi palkata jäsenilleen yhteisen juristin selvittämään verosuunnittelun kiemuroita, koska osa varakkaista suvuista näyttää pärjäävän erinomaisesti nykyisenkin verotuksen kanssa.

Perintöveron korvaaminen esimerkiksi myyntivoiton verotusta kiristämällä iskisi eniten kurjistuvaan keskiluokkaan. Varakkaiden perijöiden ei ole pakko myydä omaisuuttaan, joten he välttyisivät veroilta kokonaan. Koroillaeläjille perintöveron poisto sopisi mitä parhaiten. Sen sijaan pienituloinen perinnönsaaja joutuu tavallisesti myymään perintöasunnon sukuriitojen tai tiukan taloustilanteen takia.

Perheyrittäjien asemaa on helpotettu viime vuosina tuntuvasti. Sukupolvenvaihdokset on tehty verotuksellisesti jo nyt hyvin keveiksi. Miksi perheyrityksiä pitäisi suosia muita yrityksiä enemmän? Suurin osa kasvuyrityksistä ei ole perheyrityksiä, mutta ne luovat uusia työpaikkoja. Yhtiömuodosta ja omistusrakenteesta riippumatta yritysten pitäisi olla verotuksellisesti ja pääoman hankinnan kannalta samalla viivalla.

Esimerkiksi osinkoverotus suosii listaamattomia perheyrityksiä, mikä rajoittaa nuorille kasvuyrityksille tarkoitetun First North -pörssilistan laajenemista. Harva yhtiö lähtee hakemaan pääomaa ja kansainvälistymistä pörssin kautta.

Perheyritysten suosiminen perintöveron poistolla ei ratkaisisi Suomen talouden ongelmia. Moni yrittämällä rikastunut on jopa sitä mieltä, että perintöjä olisi syytä verottaa ankarasti. Ilmainen raha ei luo aina uutta vaurautta, sillä suurilla miehillä on usein pienet pojat. Lisäksi perintövero hillitsee varallisuuserojen kasvua.

Yhdysvalloissa miljardöörit Bill Gatesista Warren Buffettiin ovat vaatineet perintöveron kiristämistä. Useat tunnetut miljonäärit aikovat lahjoittaa omaisuutensa hyväntekeväisyyteen sen sijaan, että jättäisivät sen  perinnöksi lapsilleen.