Valtiokapitalismi tekee tuloaan

Valtiovarainministeri ajaa valtion roolin vahvistamista yritystoiminnassa. Kansa on asiasta kahta mieltä ja pääministeri vaikenee.

Hallitus ajaa valtion yritystoiminnan laajentamista keinoilla, joita ulkopuolisen on vaikea ymmärtää.
Hallitus ajaa valtion yritystoiminnan laajentamista keinoilla, joita ulkopuolisen on vaikea ymmärtää.

Työttömyyslukujen nousu pistää aina poliitikot keksimään pyörän uudestaan. Valtion roolin vahvistaminen yritystoiminnassa on vasemmiston vastaus työllisyyden parantamiseen, vaikka teollistamisen jälkeen uusien valtionyhtiöiden perustaminen on Suomessa usein tuhonnut työtä ja tuotantoa enemmän kuin uutta on syntynyt tilalle.

Valtiovarainministeri Antti Rinne uskoo, että valtion Remontti Oy voisi toimia taloutta elvyttävänä taikasauvana. Homekoulujen korjaamisessa ei ole mitään tuomittavaa, mutta miksi siihen tarvitaan kokonaan uusi yhtiö? Ja mitkä sen todelliset vaikutukset talouteen olisivat? No, näin saadaan veroeuroja piilotettua budjetin ulkopuolelle ja pysyvä työpaikka kouralliselle hallintobyrokraatteja.

Julkishallinnon paisuttamiselle ei näy rajaa, vaikka julkinen talous pyörii jo nyt velaksi. Uusia yhtiöitä synnytetään sotkemaan markkinoita. Bussiyhtiöt älähtivät, kun valtio ja kunnat lähtivät rakentamaan kilpailijaa yksityiselle Matkahuollolle. Sekavasta lippujärjestelmästä on tulossa entistäkin sekavampi ja kalliimpi.

Kunnat laajensivat yhteistä yritystoimintaansa pari vuotta sitten tietotekniikkaan perustamalla Kuntien Tiera Oy:n. Mukana on peräti 250 kunta-alan toimijaa. Viime vuonna yhtiö teki lähes kuuden miljoonan euron tappiot ja alkuvuodesta se oli ajautua rahoituskriisiin, kun pääomat uhkasivat loppua.

Mitä erityistä osaamista valtion ja kuntien viranhaltijoilla on menestyksellisen yritystoiminnan pyörittämiseen? Sitä tarvitaan, jos aiotaan luoda pysyviä työpaikkoja. Muussa tapauksessa jäädään tempputyöllistämisen ja vapaata kilpailua haittaavan puuhastelun asteelle, jolloin riskit laukeavat veronmaksajan tappioiksi.

Helsingin Sanomien kyselyn mukaan suomalaiset suhtautuvat varauksellisesti valtion ja kuntien yritystoimintaan. Sosialidemokraatit ovat aina tukeneet valtionyhtiöitä ja kokoomus on  harannut vastaan. SDP painosti sotien jälkeen hallitusta perustamaan Suomeen erityisen sosialisoimiskomitean, jolta eduskunta tosin lakkautti rahoituksen 1949. SDP:n periaateohjelmissa vaadittiin aina 1980-luvulle saakka valtion yritystoiminnan laajentamista ja tärkeimpien tuotannonalojen ottamista valtion haltuun.

Kokoomukselle valtiosta vapaa yritystoiminta on ollut pyhä asia, mutta hallitusvuodet SDP:n kanssa ovat Harri Holkerin sinipunahallituksesta lähtien vetäneet puolueen hiljaiseksi. Ennen pääministeriksi nousuaan Alexander Stubb puhui vahvasti yrittäjyyden puolesta, mutta SDP näyttää ottaneen kuskin paikan ja kaasuttelevan äänekkäästi kohti valtiokapitalismia.

Stubbin kannattaisi lukea huolella puolueensa erityisohjelma vuodelta 1956. Siitä löytyisi kannatettavia ajatuksia tämänkin päivän talouspolitiikkaan. Kokoomuksen kannattaisi joissain asioissa palata juurilleen.

”Valtiokapitalismin sijaan tarvitaan maassamme kansankapitalismia, yksityisen yrittämisen ja omistamisen vapautta. Päämääränä on pidettävä: enemmän kansalle, vähemmän valtiolle. Mahdollisimman monen kansalaisen on päästävä omistajaksi henkilökohtaisesti eikä valtion välityksellä.

Valtiolla on kuitenkin kansankapitalismissakin tärkeä tehtävä. Sen on luotava kansalaisille edellytykset saada ponnistuksistaan palkkio ja mahdollisuus ryhtyä keräämään itselleen omaisuutta. Omistamiseen on olemassa monta tietä: säästöt pankissa, oma talo, huoneisto, auto, kesämökki, yritys tai osuus yritykseen eli osakeomistus, viljelmä sekä koulutuksen avulla saatu henkinen pääoma. Jotta niin moni kansalainen kuin suinkin pääsisi omistajan asemaan, on veroja nykyisestään tuntuvasti alennettava, yrittämishalua tuettava, palkka määrättävä kyvyn, koulutuksen ja aseman mukaan, henkilökohtaista kelvollisuutta muutoinkin palkittava niin valtion kuin yksityisten laitoksissa sekä tuotantoa nostettava.

Kansankapitalismi luo yhteiskuntaan itsenäisiä, riippumattomia ja omillaan toimeentulevia ihmisiä, antaa turvaa pahojen päivien varalle, varmistaa lasten tulevaisuuden ja suo kansalaisille tilaisuuden kiinnittää huomiota myös viihtyisyyteensä.”

Kokoomuksen erityisohjelma 1956:  ”Me luotamme ihmiseen ja vapauteen”