Vaalibudjetti ei toteudu

Antti Rinne yritti tehdä vaalibudjetin, vaikka maailma ympärillä murenee.

Antti Rinteellä on edessään hikinen syksy, kun budjettiesityksen pohja murenee.
Antti Rinteellä on edessään hikinen syksy, kun budjettiesityksen pohja murenee.

Valtiovarainministerin tuore budjettiesitys näyttää poliittiselta kuperkeikalta. Talous tarpoo taantumassa ja Venäjä laittaa rajojaan kiinni. Siitä huolimatta valtiovarainministeri on laatinut valtion talousarvion ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Lisäksi hän yrittää ujuttaa budjettiin pieniä etuja omalle kutistuvalle äänestäjäkunnalleen.

Budjetin pohja pettää jo budjettiriihessä, ja siihen on muitakin syitä kuin Venäjä.

Rinne jaksaa uskoa esityksessään siihen, että verotuotot kasvavat ensi vuonna. Hallituksen päätöksillä verotus kiristyy noin 800 miljoonaa euroa ja vastaavasti erilaisilla verohelpotuksilla annetaan 500 etenkin pienituloisille miljoonaa takaisin. Verotuloja pitäisi kilistä valtion kassaan runsaan 300 miljoonaa enemmän kuin tänä vuonna.

Näin ei tule käymään. Veronkiristykset kuristavat taloutta enemmän kuin menoleikkaukset. Tästä huolimatta hallituksen painopiste on jo vuosia ollut verotuksessa. Ensi vuonna aiotaan nostaa sähköveroa, tupakkaveroa, makeisveroa ja ajoneuvoveroa. Lisäksi pääomaverotus ja ylimpien tuloluokkien verotus sekä perintö- ja lahjaverotus kiristyvät. Taksien autoveroetu poistuu.

Laskutikusta katsottuna verotulot voivat kasvaa, mutta verojen kiristäminen taantumassa johtaa yleensä kulutuksen vähenemiseen ja yritystoiminnan vaikeutumiseen. Edustuskulujen vähennysoikeuden poistaminen uhkasi hiljentää ravintolat, joten vähennys halutaan nyt palauttaa. Pahimmillaan veroasteen nosto taantumassa lisää työttömyyttä ja valtion menoja.

Kun tämän päälle lisätään maailman kauppasota, niin ollaan kahta pahemmassa kierteessä. Euroopan tasolla puhutaan miljardien eurojen viennin pudotuksesta Venäjälle. Se iskee Suomessa ensin Valioon ja koko maatalouden tuotantoketjuun. Vaikutukset leviävät väistämättä sitä mukaa, mitä pidempään kauppasota jatkuu. Yhteisövero- ja liikevaihtoverotuottojen kasvu ovat budjettiesityksessä toiveajattelun varassa. Budjettiriihessä tulee kuuma, vaikka helteet siihen mennessä päättyisivät.