EKP luo uutta velkakuplaa

Euroopan keskuspankki ajaa Eurooppaa uuteen velkakriisiin. Negatiivinen talletuskorko ja nollatason ohjauskorko houkuttavat kriisimaita velkaantumaan ja pankkeja rikastumaan.

EKP julistaa viikko toisensa jälkeen, että deflaatio eli hintojen yleinen lasku on Euroopan talouden pahin uhka. Siksi korot on pidettävä nollassa ja pankkeja kuritettava, jos ne jäävät istumaan talletustensa päälle. EKP perii pankeilta maksun, jos ne pitävät rahaa tilillään keskuspankissa.

Negatiivisen talletuskoron tavoitteena on pakottaa pankit lainaamaan rahaa, jotta investoinnit ja kulutus saataisiin liikkeelle. Rahapolitiikka ei toimi, koska talouskriisistä toipuvat ja taantumassa tarpovat kotitaloudet ja yritykset keskittyvät enemmän velkojen maksuun kuin uusiin hankintoihin. Pankit puolestaan eivät halua lainata asiakkaille, joiden luottokelpoisuudessa on tahroja.

Yhdelle taholle pankit voivat lainata huoletta ja hyvällä tuotolla – valtioille. Kreikan ongelmista huolimatta valtionlainoja pidetään nyt lähes riskittöminä. Viime vuodet ne ovat tuottaneet valtavia voittoja sekä keskuspankille että liikepankeille, kun korot ovat laskeneet ja lainojen arvo on noussut.

Kova valtionlainojen kysyntä on painanut jopa Kreikan, Italia, Espanjan ja muiden ongelmamaiden korot velkakriisiä edeltäneelle tasolle.

Kreikkaa saa nyt lainaa yhtä halvalla kuin ennen velkakriisin kärjistymistä. Huoleton velkaantuminen voi siis jatkua, ja euroalueella on kaikki hyvin?
Kreikka saa nyt lainaa yhtä halvalla kuin ennen velkakriisin kärjistymistä. Huoleton velkaantuminen voi siis jatkua, ja euroalueella on kaikki hyvin?

Korkomarkkinoilta katsottuna Euroopassa ei ole enää kriisiä ja valtiot voivat jatkaa velanottoa entiseen tahtiin. Raha on hallituksille halpaa, eikä korkojen uskota nousevan tai siitä ei ainakaan uskalleta puhua ääneen. Suomen hallitus puuhaa lisää velkaelvytystä kriisimaiden tapaan ja antaa velkakellon tikittää.  Kreikan kymmenvuotisen lainan korko on kuuden prosentin tuntumassa, kun Suomen vastaava lähentelee yhtä prosenttia.

Halpa raha kannustaa Suomea velkaantumaan säästämisen sijasta. Sadan miljardin velkaraja ylittyy ensi vuonna.
Halpa raha kannustaa Suomea velkaantumaan säästämisen sijasta. Sadan miljardin velkaraja ylittyy ensi vuonna.

EKP:n politiikka kannustaa pankkeja sijoittamaan valtionlainoihin, mikä painaa korot alas, mikä kannustaa valtioita lainaamaan lisää, mikä kasvattaa velkakuplaa, mikä johtaa jollain aikavälillä korkojen nousuun, mikä johtaa uuteen kriisiin…

Paras ja tehokkain tapa olisi raju julkisten menojen leikkaaminen ja reipas veroasteen lasku. Suomen ja EU:n päättäjät voisivat käydä opintomatkalla vaikka Puolassa.