Pitääkö kuntien itsehallinto purkaa?

Kuntien itsehallinto ja kuntaveron jatkuva kiristyminen painavat Suomen yhä syvemmälle talouskriisin syövereihin.

Olisiko kuntien palatsissa Helsingissä syytä ryhtyä valmistelemaan kuntien itsehallinnon asteittaista alasajoa?
Olisiko kuntien palatsissa Helsingissä syytä ryhtyä valmistelemaan kuntien itsehallinnon asteittaista alasajoa?

Tuoreet uutiset kertovat, että suurin osa kunnista kiristää taas verotustaan.

Yhtenä syynä ovat jatkuvasti kasvavat palkka- ja eläkekustannukset. Kuntien ja valtionhallinnon palkat ovat nousseet viime vuosina paljon yksityistä puolta nopeammin. Samalla eläkevastuut nousevat.

Kunnissa nautitaan suojatyöstä. Kuntaliitoksissa työntekijöille on taattu viiden vuoden irtisanomissuoja, joka voi venyä vaikka kymmeneen vuoteen, jos liitoksia tehdään muutaman vuoden välein. Monet kunnat kiristävät mieluummin verotusta ja ottavat lisää velkaa ennen kuin irtisanovat ketään. Yritysmaailmassa menettely johtaisi nopeasti vararikkoon.

Kuntien velkaantumisessa näyttää vain taivas olevan rajana. Velkamäärä asukasta kohti on lähes kolminkertaistunut 2000-luvulla.
Kuntien velkaantumisessa näyttää vain taivas olevan rajana. Velkamäärä asukasta kohti on lähes kolminkertaistunut 2000-luvulla. Lähde: http://www.kunnat.net

Suomen kuntien ja valtion velkaongelmat tunnetaan jo maailmalla. Ihmetystä herättää Suomen hallituksen kreikkalaistyylinen tapa suhtautua ongelmiin. Uutistoimisto Bloomberg kirjoitti hiljattain suomalaisten holtittomasta taloudenpidosta.

Säästöjen sijaan kuntaliitoksissa syntyneet hallinnolliset suojatyöpaikat maksatetaan siis velalla ja veronmaksajilla. Velkakierre pahenee, verotus kiristyy, kulutus vähenee, työttömyys pahenee, verotulot vähenevät, velkakierre pahenee, verotus kiristyy… Noidankehä syvenee, mutta harva poliitikko näyttää olevan tilanteesta huolissaan.

Hallituksen kuntauudistus on kokenut täydellisen haaksirikon. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen näyttää johtavan vain keskushallinnon ja kustannusten kasvuun. Kuntien yhtiöitä tekohengitetään veroja kiertämällä, mikä vääristää kilpailua ja vie työtä yksityisiltä yrityksiltä. Kauppalehden mukaan Suomi on kuntayhtiöiden veroparatiisi. Eli nekin verotulot jäävät muiden maksettaviksi.

Tuore selvitys paljastaa, että kuntien IT-hallintoon käyttämät miljardit valuvat usein hukkaan huonon suunnittelun seurauksena. Kuinka monta näppäimistön päälle nukahtanutta virkamiestä meillä on varaa pitää ja kuinka kauan?

Kuntien itsehallinto ajaa ongelmistaan ja kustannuksistaan huolimatta kaiken, jopa ihmisten terveyden yli. Poliitikot piiloutuvat perustuslain taakse, vaikka eduskunnalla olisi kaikki valta pistää kunnat kuriin ja pelastaa Suomi.