Valtio sekoitti energiamarkkinat

Tuulivoimasta on tuli markkinasosialismin uusi muoto, jolla raha siirtyy valtiolta sijoittajalle.

Harvoin jos koskaan seuraa mitään hyvää, kun valtio puuttuu markkinoiden toimintaan. Tuulivoimasta tuli veronmaksajan musta aukko.

Tuulivoimasta on tuli markkinasosialismin uusi muoto, jolla raha siirtyy valtiolta sijoittajalle.
Tuulivoimasta tuli markkinasosialismin uusi muoto, jolla raha siirtyy valtiolta sijoittajalle.

Iltalehden laskelmien mukaan valtion rahat eivät riitä tuulivoiman tukemiseen. No, eivät ne riittäisi moneen muuhunkaan tukeen, koska tänä vuonna otetaan taas viisi miljardia euroa lisää velkaa. Satojen miljoonien eurojen tuet tuulivoimalle ovat varoittava esimerkki valtion onnettomasta energia- ja teollisuuspolitiikasta, joka vie enemmän rahaa kuin tuo.

Valitettavasti sosialidemokraatit haluavat lisää sitä samaa, eli valtion ohjausta yritystoimintaan ja lisää tukia sinne ja tänne. Tuulivoimatuella valtio on siirtänyt yrittäjäriskin veronmaksajille, ja uusiutuvien energiamuotojen tuet ovat sekoittaneet koko energiamarkkinat. Kivihiilen hinta on laskenut ja käyttö ajoittain kasvanut voimakkaasti taantumasta huolimatta. Saksassa uusituvien tuki on käynyt kansalle erityisen kalliiksi.

Kiinteä tuulivoimalle luvattu takuuhinta on kaksinkertainen markkinahintaan verrattuna. Tuulivoimasta tuli niiden omistajille lupa painaa rahaa. Investointituet valuvat ulkomailla valmistettuihin turbiineihin, eivätkä tuulivoimalat juuri työllistä. Raha siirtyy veronmaksajalta sijoittajan taskuun.

Tuulivoimassa on päädytty aivan uudenlaiseen markkinasosialismiin, jossa valtio maksaa investoinnit, kantaa riskit ja luovuttaa voitot kapitalisteille. Tämän sortin sosialismi on viety jopa niin pitkälle, että tuulivoimaan sopivia maita pakkolunastetaan tuulivoimayhtiöiden edun nimissä maanomistajien tappioksi.

Pakkolunastuslain mukaan ”lunastaa saadaan, kun yleinen tarve sitä vaatii”. Mikä on se yleinen tarve, joka vaatii yksityisten tuulivoimayhtiöiden voittojen kasvattamista? Tuulivoimalla tuotetaan sadasosa Suomen energiantarpeesta, eikä tyynenä päivänä edes sitä.

Eikö olisi parempi tukea ainoastaan tuotekehitystä ja antaa markkinoiden päättää parhaiden keksintöjen käyttöönotosta? Suomi on sitoutunut tuulivoiman tukemiseen ensi vuosikymmenelle asti. Tällä estetään tehokkaasti uusien päästöttömien energiamuotojen tulo markkinoille.

Ilmastorealismia-blogista voi lukea lisää tuulivoiman todellisuudesta.