Sijoita kuin Sipilä

Ylen MOT-ohjelma syytti aiheetta pääministeriä veronkiertäjäksi. Jos MOT olisi vaivautunut perehtymään sijoittamiseen, se olisi havainnut suuren osan suomalaisista toimivan kuin Juha Sipilä.

Pääministeri on kertonut sijoittaneensa pääosan varoistaan niin sanottuun vakuutuskuoreen, jota kutsutaan myös kapitalisaatio- tai sijoitussopimukseksi. Sopimuksen sisällä voi tehdä arvopaperikauppaa verottomasti. Tästä MOT päätteli, että Sipilä kiertää veroja.

Todellisuudessa verot maksetaan, kun varoja nostetaan tai kun sopimus päättyy.

Sijoitussopimus ei periaatteeltaan poikkea tavallisesta sijoitusrahaston kasvuosuudesta. Sijoitusrahastot ovat verovapaita yhteisöjä, joiden ei tarvitse maksaa veroja myyntivoitoista, osingoista tai korkotuloista. Yli 700 000 suomalaista on jo päätynyt samankaltaiseen verosuunnitteluun kuin Sipilä ja aloittanut rahastosäästämisen.

Itse asiassa rahastosijoitus on vakuutuskuorta tehokkaampi sijoitusmuoto, koska rahastosäästöjen tappiot ovat verovähennyskelpoisia.

MOT olisi kateusjournalismin sijasta voinut keskittyä valistamaan kansaa, kuinka järkevää on varautua eläkepäiviin ja sijoittaa verotehokkaasti rahastoihin tai sijoitussopimuksiin. Rahastosäästämisen voi aloittaa muutamalla kympillä kuukaudessa, eikä veroja tarvitse maksaa ennen varojen nostamista. Lisäksi rahastojen kulut ovat vakuutuskuoria matalammat, erityisesti indeksirahastoissa.