Media tarvitsee faktojen tarkistusta

Perinteinen media kirjoittaa paljon niin sanotuista valemedioista ja totuudenjälkeisestä ajasta. Erityisesti sosiaalista mediaa syytetään väärien mielikuvien levittämisestä. Välillä on syytä katsoa peiliin.

Jotain valtamedioiden faktantarkistuksesta tai enemmän sen puutteesta kertoo kaksi samalle päivälle sattunutta julkaisua. Ensin Helsingin Sanomat julkaisi Pekka Seppäsen kolumnin, jossa hän aitotrumppilaiseen henkeen kehotti olemaan uskomatta valtaapitäviin.

Seppäsen mielestä kansalaisille valehdellaan. Suomessa ei Seppäsen mielestä ole korkea veroaste, vaikka niin valtaapitävät väittävät. Lisäksi hän sanoo, että Suomella on varoja enemmän kuin velkaa. Ikävä kyllä Seppänen syyllistyy itse siihen, mistä muita syyttää.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen ehti Facebookissa heti tuoreeltaan kumoamaan Seppäsen näkemykset.

”Tänään Hesari onnistui pilaamaan minun hyvin alkaneen sunnuntaiaamuni post-fact -kolumnillaan. On ironista, että vallanpitäjiä harhaanjohtamisesta syyttävässä kolumnissa syyllistytään itse harhaanjohtamiseen.

 

Pekka Seppänen väittää kolumnissaan, että syy Suomen korkeaan veroasteeseen on se, että toisin kuin muissa maissa Suomessa työeläkevakuutusmaksut lasketaan mukaan kokonaisveroasteeseen. Tämä väite ei tietenkään pidä paikkansa.

 

Itse asiassa ilman sosiaalivakuutusmaksuja Suomen sijoitus EU:n verovertailussa on vieläkin huonompi (=ero EU:n keskiarvoon kasvaa).

 

Vaikka Seppäsen väite on absurdi, niin valitettavan moni mielestäni ihan fiksu ihminen on jakanut ko. kolumnia kritiikittä. Mediakriittisyyttä kannattaa harjoittaa myös suomalaisen median osalta. (Kyllä, kansainväliset verovertailut ovat haastavia mm. sosiaalietuuksien erilaisen verokohtelun takia, mutta Seppäsen kolumnin väitteet ovat silti vääriä).”

Kärkkäinen julkisti omaa näkemystään tukevia Eurostatin tilastoja, jotka osoittavat kokonaisveroasteen Suomessa nousevan suhteessa muihin EU-maihin, jos sosiaaliturvamaksut poistetaan vertailusta. Niin tai näin, fakta on, että Suomen veroaste on maailman korkeimpia.

veroaste-ilman-sotuja

Seppäsen väite Suomen varallisuudesta ja veloista on myös ohuella pohjalla. Jos laskelmiin otetaan mukaan yksityiset eläkerahastot, pitäisi samalla huomioida eläkevastuut eli velka tuleville eläkeläisille. Se on yli 500 miljardia euroa. Näin varallisuus muuttuu velaksi.

Samana päivänä Seppäsen väitteiden kanssa Yle julkaisi Jani Kaaron kolumnin, jossa hän väitti, että byrokratia ei vähene yksityistämällä tai yhtiöittämällä julkisia palveluja.Yhtenä todisteena hän käytti pääministeri Margaret Thatcheriä, jonka valtakaudella yksityistäminen eteni harppauksin Britanniassa. Kaaron mukaan Thatcherin jättäessä pääministerin tehtävät:

”brittien valtionhallinnon byrokratia oli paljon suurempi kuin silloin, kun hän aloitti pääministerinä”.

Väite synnyttää mielikuvan, että virkamiesten määrä olisi Thatcherin valtakaudella kasvanut. Totuus on päinvastainen. Virkamiehiä oli Thatcherin kauden päättyessä yli 170 000 vähemmän kuin hänen aloittaessaan pääministerinä.

civil-servantsThatcherin valtakaudella julkishallinnon virkakuntaa karsittiin kovemmin kuin koskaan Britannian historiassa, jos jätetään sotavuodet laskuista.

Helsingin Sanomien ja Ylen olisi syytä harrastaa faktojen tarkistusta sen sijaan, että ne liittyvät valemedioiden rintamaan levittämään vääriä mielikuvia tai jopa suoranaisia valheita.

Viime keväänä joukko päätoimittajia julkaisi kannanoton luotettavan journalismin puolesta:

”Me hyvää journalistista tapaa noudattavat päätoimittajat emme aio olla valemedian hiljaisia tukijoita ja myötäjuoksijoita.”

Jos päätoimittajat eivät erota faktaa fiktiosta, niin onneksi on sosiaalinen media, joka tarkistaa faktoja.