Vuoden ilmiöt aakkosina

Kokosin yhteen kuluneen vuoden ilmiöitä, jotka vaikuttavat edelleen vuonna 2018.

Aktiivimalli
Hallitus patistaa työttömiä työnhakuun. Passiivisuudesta rangaistaan leikkaamalla päivärahaa, mikä on pieni muutos, jos sitä vertaa ansiosidonnaisen päättymiseen. Kansalaisaloite lain kumoamisesta jäänee aloitteeksi.

Bitcoin
Virtuaaliraha, joka ei täytä rahan tunnusmerkkejä. Bitcoin-kuplan arvo voi olla melkein mitä tahansa nollan ja äärettömän väliltä, koska se on pelkän uskon varassa.

Caruna
Sähkön siirtohinnoittelulla asiakkaansa suututtanut Caruna kertoi alkuvuonna uusista hinnankorotuksista. Omistusjärjestelyt sähkömarkkinoilla jatkuvat, ja alueelliset monopolit painavat rahaa omistajilleen.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentiksi valittu liikemies on monien yllätykseksi onnistunut säilyttämään paikkansa. Trump tulee tarjoamaan mediaviihdettä ja vaarallisia ulkopoliittisia käänteitä. Suurin voitto oli väärin ajoitettu verouudistus, joka ylikuumentaa Yhdysvaltain talouden.

Espanja
Espanjan vauraimman alueen Katalonian itsenäisyyspyrkimykset törmäsivät perustuslailliseen seinään, mutta uudet vaalit palauttivat kiistan lähtöpisteeseen. Itsenäisyyttä tavoittelevilla puolueilla on alueparlamentin enemmistö. Kiista lisää epävarmuutta ja haittaa Espanjan taloutta.

Finnair
Lentoyhtiö Finnair oli vuoden tuottoisin sijoitus pörssikurssilla mitattuna, ja on ollut sitä useamman vuoden. Kovat säästökuurit ja aasialaisten Suomi-matkailu tuottavat tulosta. Finnairin hyvä lento jatkuu kansainvälisen talouden siivittämänä.

George Soros
Maailman tunnetuin sijoittaja George Soros haukkui presidentti Donald Trumpin Davosin talousfoorumissa. Soros ennustaa, että Trump pyrkii diktaattoriksi ja sytyttää globaalin kauppasodan. Britannian pääministerin Teresa Mayn Soros uskoo kaatuvan Brexit-neuvotteluihin ja ennustaa briteille heikkoa talouskasvua ja kiihtyvää inflaatiota.

Hyvin menee
Suomalaiset ovat kovia valittamaan, mutta Tilastokeskus kokosi pitkän listan vertailuja, joissa Suomi on maailman paras tai ainakin huipulla. Suomella menee hyvin, jos tilastoihin on uskomista: https://www.stat.fi/ajk/satavuotiassuomi/suomimaailmankarjessa.html

Ilmastonmuutos
Hurrikaanit ja poikkeukselliset sääilmiöt jatkuvat ympäri maailmaa. Etelä-Suomessa syyskelit jatkuvat keskitalveen. Yhdysvaltain vetäytyminen Pariisin ilmastosopimuksesta jää käytännön merkitykseltään vähäiseksi.

Juhlavuodet
Suomi täytti 100 vuotta. Vuonna 2018 sataa vuotta juhlistavat Puolustusvoimat ja Metsäteollisuus ry.

Kim Jong Un
Pohjois-Korean diktaattori Kim Jung Un teki ohjuskokeita, jotka saivat länsimaat hermostumaan. Kansainväliset talouspakotteet eivät Kimiin näytä tehoavan, ja satelliittikuvien perusteella näyttää, että venäläiset ja kiinalaiset laivat vievät maahan öljyä pakotteista huolimatta. Nokkapokka Kimin ja presidentti Donald Trumpin välillä jatkuu.

Limuviinat
Alkoholilain uudistus tuo enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältävät juomat kauppoihin. Limuviinoista on riittänyt puhetta, vaikka samaisia 4,7 prosentin juomia on jo entuudestaan ollut kaupoissa. Alkuvuodesta nähdään, millainen rappio Suomella on edessä. Alkoholilain vastustajien puheissa maata odottaa täystuho.

Mauno Koivisto
Presidentti Mauno Koivisto kuoli 93-vuotiaana. Koivisto palautti Suomen Kekkosen ajan yksinvaltiudesta parlamentaariseen demokratiaan ja ohjasi maan Euroopan unioniin. Koiviston suurimpana virheenä voi pitää vahvan markan politiikkaa, joka osaltaan syvensi 1990-luvun lamaa. Eurojäsenyys voidaan nähdä saman politiikan jatkeena, kun omasta rahapolitiikasta luovuttiin ilman sisäistä joustoa lisääviä työmarkkinauudistuksia.

Nokia
Nokian osake on suomalaisten sijoittajien suosikki ja inhokki. Nokian kurssi on laskenut enemmän kuin kukaan osasi ennustaa. Yhtiön uutta tulemista on jaksettu odottaa ja odotetaan yhä.

Osakemarkkinat
Pörssikurssien nousu lähentelee pian kymmentä vuotta. Markkinoilla on paljon sijoittajia ja ammattilaisia, jotka eivät ole eläessään kokeneet markkinakäännettä. Maailmantalous porskuttaa, mutta korkojen nousu Yhdysvalloissa voi aiheuttaa yllätyksiä.

Paratiisin paperit
Yle sai osana kansainvälistä tutkivaa journalismia haltuunsa dokumentteja, jotka paljastivat veroparatiiseihin kätkettyjen varojen omistajia. Suomen osalta saalis jäi laihaksi kuten edellisellä kerralla Panaman papereissa. Kansainvälisesti vertailtuna suomalaiset ovat lainkuuliaisia veronmaksajia, vaikka muutama eläkeläinen on paennut veroja ja loskaa Portugaliin.

Qatar
Useat arabimaat tuomitsivat kesällä Qatarin terrorismin tukemisesta ja jäädyttivät suhteensa maan johtoon. Korruptioskandaalien ryvettämä kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on myöntänyt vuoden 2022 MM-kisat Qatarille, vaikka maan väitetään saaneen kisat lahjomalla ja rakentavan stadioneita lähes orjatyöllä.

Rakentaminen
Asuntojen hinnat kääntyivät Tukholmassa selvään laskuun loppuvuonna. Helsingissä hintojen nousu pysähtyi. Uusien asuntojen määrä kasvaa edelleen voimakkaasti pääkaupunkiseudulla. Vuoden tai kahden sisällä nähdään seuraako Helsinki Tukholman käännettä.

Sote
Ei vuotta ilman sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseen liittyvää soutamista ja huopaamista. Näyttää, että sote- ja maakuntauudistus saadaan lopulta maaliin, ellei hallitus sittenkin hajoa presidentinvaalien jälkeen.

Tekoäly
Automaatio, robotiikka ja tekoäly jakavat mielipiteitä. Toiset pelkäävät tekoälyn vievät työpaikat, toiset vakuuttavat, että ilman uutta tekniikkaa työpaikat katovavat varmasti. Teknologiausko voittaa ja tekoälyyn perustuvat sovellukset yleistyvät, aluksi hitaasti ja lopulta ihmetellään, kuinka nopeasti kaikki kävi.

Uber
Euroopan unionin tuomioistuin määritteli Uberin taksipalveluksi. Uber on yrittänyt välttää sääntelyä väittämällä olevansa sosiaalinen informaatio- ja verkostopalvelu, joka vain auttaa ihmisiä löytämään toisensa. Uber joutuu nyt noudattamaan samoja sääntöjä kuin muut taksiyritykset.

Väinö Tanner
Kansainvälisen ja suomalaisen osuustoimintaliikkeen napamies, ministeri ja SDP:n puoluejohtaja Väinö Tanner nousi parrasvaloihin, kun Lasse Lehtinen kirjoitti hänestä ansiokkaan elämäkerran ja Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta toi esiin Tannerin merkityksen markkinataloutta ymmärtävänä vasemmistolaisena.

Whole Foods
Amerikkalainen, luonnonmukaisiin tuotteisiin erikoistunut vähittäiskauppa, Whole Foods nousi otsikoihin, kun verkkokauppa Amazon ilmoitti ostavansa sen. Amazonin tulo kivijalkakauppaan käänsi muiden vähittäiskauppojen osakekurssit laskuun. Amazonin jatkuvaa laajeneminen voi johtaa yhtiön toiminnan rajoittamiseen reilun ja terveen kilpailun takaamiseksi.

X
Ennustamaton muuttaja, musta joutsen. Tapahtuma, jota kukaan ei ole osannut ennakoida, mutta jonka vaikutukset ovat suuret.

Ydinvoima
Ydinvoima on tehokkain tapa vähentää sähköntuotannon hiilipäästöjä. Maailmalla kehitetään pienitehoisia ydinvoimaloita hajautettuun energiantuotantoon, millä voitaisiin korvata fossiilisia polttoaineita käyttäviä lämpövoimaloita. Suomenlahdella liikkuu joka tapauksessa ydinkäyttöisiä sukellusveneitä ja rahtialuksia.

Zimbabwe
Zimbabwen lähes kivikauteen vienyt 97-vuotias presidentti Robert Mugabe syrjäytettiin, kun hän ei itse ymmärtänyt 37 vuotta kestäneen diktatuurinsa aiheuttamia tuhoja. Maalla on edessään pitkä tie talouden ja demokratian jälleenrakentamisessa.

Åland
Itämeren alueen sotilaallinen ympäristö on muuttunut Krimin miehityksen jälkeen. Ahvenanmaan asema demilitarisoituna vyöhykkeenä voidaan joutua kyseenalaistamaan, jos jännitteet Itämerellä kasvavat.

Äänekoski
Suomen historian mittavin metsäteollisuusinvestointi toteutui, kun Metsä Group avasi biotuotetehtaansa Äänekoskella. Tehdas avautui parhaaseen aikaan, sillä sellun kysyntä maailmalla on ollut kovassa kasvussa. Ongelmaksi on muodostumassa Suomen talvi, sillä parhaaseen puukorjuuaikaan koneet eivät tahdo päästä töihin, koska leuto sää pitää maapohjan liian pehmeänä. Teollisuus toivoo pakkasia.

Öljy
Uusiutuvien energiamuotojen suosio ja tuotanto kasvavat jatkuvasti, mutta se ei ole vaikuttanut öljyn kulutukseen. Kansainvälinen energiajärjestö IEA ennustaa öljyntuotannon ylittävän pian sata miljoonaa barrelia päivässä. Tuotanto on lähes kaksinkertaistunut 1980-luvun puolivälistä. Vielä 2000-luvun alussa tuotanto oli noin 75 miljoonaa barrelia päivässä.