Raha ei riitä sähköautoihin

Photo by John Cameron on Unsplash

Liikenne- ja viestintäministeriö julkisti ohjelman, jolla liikenteen kasvihuonekaasupäästöt saataisiin loppumaan vuoteen 2045 mennessä. Kaunis mutta epärealistinen ajatus.

Ministeriön ohjelma edellyttää, että Suomessa olisi jo runsaan kymmenen vuoden kuluttua 670 000 sähköautoa. Nyt niitä on 20 000, joten joka vuosi tästä eteenpäin yli puolet ostettavista autoista eli noin 60 000 uutta autoa vuosittain kulkisi sähköllä, jos ensirekisteröintien määrä säilyisi sadantuhannen tuntumassa.

Suomessa ostattavien autojen mediaanihinta on noin 10 000 euroa ja auton keski-ikä 12 vuotta. Autokanta on vanhentunut vuosi vuodelta, ja vain varakkaimmat kotitaloudet ajavat uusilla tai sähkökäyttöisillä autoilla. Valtiovalta uskoo ohjaavansa kaikki tuloihin katsomatta vaihtamaan vanhat autonsa uusiin sähköisiin korottamalla polttoaineveroa ja lisäämällä hankintatukia.

Ministeriön asiantuntijaryhmältä unohtui ilmeisesti laskukone kotiin, sillä autokannan uudistaminen tavoitteiden mukaiseksi maksaisi kymmenessä vuodessa noin 20 miljardia euroa, jos oletetaan, että sähkökäyttöisten perheautojen keskihinta putoaisi 30 000 euroon. Lisäksi kertalatauksella pitää saavuttaa yli 500 kilometrin toimintasäde säässä kuin säässä ennen kuin sähkö voi yleistyä muuten kuin kaupunkiautoissa.

Autoilun sähköistämisessä puhutaan suuremman kokoluokan investoinnista kuin hävittäjähankinnoissa. Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot tai valtion verotulot eivät kasva riittävästi sähköistämisen rahoittamiseen. Joka vuosi pitäisi ottaa kaksi miljardia euroa lisää velkaa, jos tavoite halutaan saavuttaa. Samalla on hyvä muistaa, että kotitalouksien ja valtion velkaantumisaste on jo nyt korkeampi kuin koskaan historiassa. 

Lukuihin pitää lisätä sähköverkon uudistamisen ja latauspisteiden rakentamisen kustannukset, jotka tulevat nostamaan sähkön hintaa tuntuvasti, ja sähköautojen elinkaarikustannuksia on muutenkin vaikea arvioida. Esimerkiksi akkujen valmistuksessa käytettävien harvinaisten maametallien hintakehitystä on mahdoton ennustaa muuten kuin olettamalla niiden arvon nousevan lähivuosina tuntuvasti.

Kymmenen vuotta autokannan uudistamisessa on lyhyt aika. Ministeriön kannattaisi laatia perusteelliset vaikuttavuusarviot ja laskelmat sen sijaan, että julkisuuteen tarjoillaan utopistisia unelmia.