Sopiiko Android Nokian alustaksi?

Nokian on ollut amerikkalaisten sijoittajien vahvasti hyljeksimä osake jo muutaman vuoden. Tuore tulosjulkistus ei suuntaa juuri muuttanut, mutta toimitusjohtaja Stephen Elopin viittaus usean ”ekosysteemin” mahdollisuuteen Nokian uudessa strategiassa on herättänyt keskustelun yhtiön siirtymisestä Googlen Android-käyttöjärjestelmään yhtenä älypuhelinalustana.

Android on maailman nopeimmin kasvava käyttöjärjestelmä, jonka avulla Nokia pääsisi ehkä nopeastikin käytettävyydessä kilpailijoiden rinnalle. Sen sijaan kannattavuuden kannalta Googlen tuotteen lisensiointi ei välttämättä olisi järkevää. Tuotannon jakaminen kolmelle eri käyttöjärjestelmälle (Android, Symbian ja MeeGo) lisäisi vain kustannuksia. Yhtenä vaihtoehtona on väläytetty yhteistyön tiivistämistä Microsoftin kanssa. Se saattaisi olla todellinen kuoleman suudelma.

Nokian strategialinjauksista kuullaan pian Lontoon sijoittajatapaamisessa. Luulisin, että MeeGo on käyttöjärjestelmä, jonka varaan yhtiön tulevaisuutta nyt rakennetaan.