Sosiaalinen media takaa demokratian

Egyptin levottomuudet ja kansannousu Hosni Mubarakin 30 vuotta kestänyttä itsevaltaa vastaan herättävät levottomuutta Pohjois-Afrikassa ja arabimaissa. Tunisiassa kansa oli jo kaduilla, nyt Kairossa, ehkä Libya ja Saudi-Arabia ovat seuraavina.

Ketä vastaan Mubarakin hallinto iski ensimmäisenä asemansa puolustamiseksi? Oppositiojohtajia ei ammuttu, mutta internet suljettiin. Sosiaalinen media näytti diktatuurin suurimmalta uhalta. Facebook ja Twitter ovat vapaan tiedonvälityksen kanavia ja takaavat sananvapauden toteutumisen.

Demokratiaa ylläpitävät kanavat voidaan tukkia hämmästyttävän nopeasti, kuten Egyptissä. Hallitus määräsi maan neljä teleoperaattoria sulkemaan internetliikenteen ja käskyä noudatettiin viipymättä. Teletoiminta on luvanvaraista, eivätkä länsimaiset operaattorit kuten Vodafone halua uhrata koko Egyptin liiketoimintaansa demokratian edessä.

Mitä harvemmissa käsissä runkoverkko ja langattomat yhteydet ovat, sitä helpommin koko liikenne voidaan sulkea.  Mitä useampia ja hallituksesta riippumattomia operaattoreita maassa toimii, sitä paremmin demokratia hengittää.