Nokia teki sen taas

Nokia ei osaa olla yllättämättä. Vajaa kuukausi sitten Nokian ylin johto valoi yhtiökokouksessa uskoa omistajiin, mutta jälleen kerran se kaataa kylmää vettä niskaan. Tulosnäkymien muutos on niin raju, että aiempia ennusteita ei voi pitää uskottavina.

Ainoa asia mihin Nokiassa voi enää uskoa on toimitusjohtaja Stephen Elopin arvio Symbian-käyttöjärjestelmän kilpailukyvyttömyydestä. Symbianin syöksy on ollut tiedossa jo pitkään ja siitä on voinut lukea eri tutkimuslaitosten kuten IDC:n raporteista.

Nokian selitys markkinatilanteen yllättävästä muutoksesta ja Androidin noususta Kiinassa ontuu. Se herättää ainoastaan kysymyksen yhtiön kyvystä seurata markkinoita. Joko raportointi ei toimi tai sitten sijoittajia on johdettuu tarkoituksella harhaan niin tulosjulkistuksen yhteydessä huhtikuun lopulla kuin yhtiökokouksessa toukokuun alussa. Nokian sijoittajaviestintä on ollut kaikinpuolin hukassa kuluneet 12 kuukautta, joten molemmat vaihtoehdot voivat pitää paikkansa.