Soini pesi ekonomistit

Timo Soini näyttää tuntevan eurotalouden monia ekonomisteja paremmin. Heti Kreikka-kriisin alusta Soini vaati velkasaneerausta ja näki ongelman ytimessä Saksan ja Ranskan pankit. Hallitus ja ekonomistit varoittelivat vain velkojen leikkaamisen vaaroista.

Vielä syyskuussa pääministeri Jyrki Katainen piti puheita Kreikan velkasaneerauksesta äärimmäisen vaarallisina. Kansaa peloteltiin toista vuotta kauhukuvalla, jossa velkojen leikkaamista seuraisi Lehman Brothersin konkurssin kaltainen katastrofi. Se romahduttaisi maailman rahoitusmarkkinat, talouden ja työllisyyden.

Kun ”vapaaehtoisesta” velkasaneerauksesta lopulta sovittiin, ratkaisu olikin kaikkien mielestä toivottava ja pörsseissä nähtiin hurjin nousu vuosikausiin. Nyt velkasaneerausta vastustaneet poliitikot ja ekonomistit ovat sitä mieltä, että velkasaneeraus oli ainoa järkevä vaihtoehto.

Vaara ohi -signaalia on silti turha viheltää, koska EU-paketin yksityiskohdat ovat sen verran hämärät, että tilanne voi muuttua yhdessä yössä. Tästä huolimatta on mukava katsoa, mitä Kreikan velkasaneerauksesta on vuoden aikana sanottu:

Olli Rehn Olen tietoinen julkisesta keskustelusta ja viimeaikaisista Kreikan velanmaksukykyä koskevista lausunnoista. En kuitenkaan pidä velkojen uudelleenjärjestelyä mahdollisena.

Talouskomissaari Olli Rehn, Taloussanomat 14.4.2011

 

Velkasaneerauksella olisi aika suuret ja dramaattiset vaikutukset. Se johtaisi äkilliseen sopeutumiseen. Jos Kreikka ajautuu velkojen uudelleen järjestelyyn, niin silloin kriisin todennäköisyys on hyvin suuri.

Suomen Pankin johtokunnan jäsen Seppo Honkapohja, Yle 22.9.2011

 

Kriisin leviämisen, maksukyvyttömyyden, uudelleenjärjestelyjen ja euroalueen ulkopuolelle jättäytymisen aiheuttamat vaarat ovat niin suuria, ettei sellaista riskiä voida ottaa.

EU:n presidentti Herman van Rompuy, Yle 22.9.2011

 

Varsinainen velkajärjestely velkapääomien leikkaamisineen olisi riskialtis operaatio, jolla saataisiin kenties painettua kreikkalainen ongelma maton alle joksikin aikaa. Hyvin todennäköistä olisi silti, että ongelmat toistuisivat muodossa tai toisessa.

OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen, Kauppalehti 20.5.2011

Veikkaisin kuitenkin, ettei Kreikan velkojen jälleenjärjestelyä tapahdu edes nykyisen kolmen vuoden apupaketin erääntyessä.

Nordean tutkimusjohtaja Roger Wessman, Nordean blogi 2.12.2010

Timo SoiniVirallisen totuuden mukaan Kreikka, Irlanti ja Portugali kärsivät kassakriisistä. Ne tarvitsevat hetkellistä tukea. Pian kaikki on hyvin. Tämä ei ole pelkkä valkoinen valhe. Se on musta valhe – suoraan pimeyden ytimestä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, Ploki 9.5.2011

Soinin ohella velkasaneerauksen väistämättömyydestä alkoivat ensimmäisinä puhua ulkomaiset ja EU:n ulkopuoliset talousasiantuntijat.