Nokian Lumia-myynti kangertelee

Nokian positiivinen tulosvaroitus sisälsi pari huolestuttavaa uutista.

Nokian huippumalli myytiin monessa paikassa loppuun, kun sitä ei saatu kauppoihin kuin pieninä erinä.
Nokian huippumalli myytiin monessa paikassa loppuun, kun sitä ei saatu kauppoihin kuin pieninä erinä.

Nokian osake singahti rajuun nousuun, kun yhtiö kertoi hieman odotuksia paremmasta loppuvuoden tuloksesta. Tulosparannus johtui pääasiassa kahdesta tekijästä: toimintakulujen laskusta ja hyvästä Asha-puhelimien menekistä Intiassa ja muissa kehittyvissä maissa.

Hyvät uutiset peittivät alleen sen tosiasian, että uuden Lumia-malliston myynti on ollut odotuksia heikompaa. Sen voi päätellä jo siitä, että Nokia kertoi Lumioiden kokonaismyynnin olleen 4,4 miljoonaa kappaletta, mutta ei eritellyt yksittäisten mallien myyntiä.

Kokonaisuutena Lumia-luku ylitti odotukset, mutta toimitusjohtaja Stephen Elop myönsi Lumia 920 –lippulaivamalliin liittyvät toimitusvaikeudet. Joulun alla puhelimen hehkutettiin myyneen loppuun eri puolilla maailmaa. Jo silloin arveltiin, että puhelimien loppuminen johtui enemmän heikosta tarjonnasta kuin valtavasta kysynnästä. Näin ennustin myös omista kahvinporoistani aiemmassa blogissani.

Riemu Nokian käänteestä voi vielä olla ennenaikainen. Lumia-myynti on todennäköisesti tullut suurelta osin vielä polkuhintaan kaupatuista halvemmista malleista, joten 920 ei taida sittenkään olla se lopullinen menestyksen avain. Vastaavasti puoliälykkäiden Asha-mallien myyntimenestystä uhkaavat kovalla vyöryllä markkinoille tulevat muut halpamallit.

Ensimmäiselle vuosineljännekselle Nokia ei lupaa mitään erityisen hyvää, sillä liikevoitto saattaa edelleen kyntää tappiolla, vaikka välitön kassakriisin pelko on omaisuuden myynnin, kululeikkausten ja patenttitulojen ansiosta väistynyt. Nokia Siemens Networksin ja paikannuspalveluiden kannattavuus kyykkää taas alkuvuonna odotettua enemmän.

Itse myin Nokiani tänään ja jään odottamaan seuraavaa myyntipaniikkia ostaakseni osakkeet taas takaisin. Nokia tarjoaa jatkossakin vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä hyviä tuotto- tai tappiomahdollisuuksia.