Nokian heilunta jatkuu

Nokian osake heiluu uutisten mukana. Puoli vuotta on mennyt yhtiöllä Applen omistajia paremmin.

Nokia on ollut puoli vuotta loistava sijoitus Appleen verrattuna.
Nokia on ollut puoli vuotta loistava sijoitus Appleen verrattuna.

Nokia ja Apple saivat sijoittajilta tylyn kohtelun, kun ne julkistivat viime vuoden tuloslukunsa ja alkuvuoden ennusteensa. Kumpikaan ei pystynyt vakuuttamaan markkinoita ja kurssit rojahtivat kymmenen prosenttia. Nokialla oli takanaan positiivisen tulosvaroituksen antama reipas nousu, mutta mitään varsinaista pettymystä itse luvuissa tai kassan kestävyydessä ei ollut.

Applen osake on ollut laskusuunnassa jo puoli vuotta. Kurssi on pudonnut 700 dollarista 450 dollariin. Applen voittokulku on katkennut, eikä kasvu valtavilla voittomarginaaleilla enää jatku. Yliarvostuksen purkautuminen ei ole mikään yllätys. Kirjoitin aiheesta jo viime keväänä, jolloin osaketta olisi kannattanut myydä lyhyeksi. Siihen aikaan Apple-uskovaiset unelmoivat vielä osakkeen nousevan 1000 dollariin.

Nokian kurssi nousi Applen laskun aikana viime kesästä eiliseen 160 prosenttia. Tämänpäiväinen kurssilasku johtunee enemmän uusien hyvien uutisten puutteesta ja osinkopettymyksestä kuin varsinaisen liiketoiminnan näkymistä. Niistä kun ei vielä kukaan osaa antaa sen selvempää pitkän aikavälin ennustetta, ei edes yhtiön johto.

Nokia on edelleen hyvin uutisvetoinen osake, joka tarjoaa hyviä mahdollisuuksia lyhyeen kaupankäyntiin. Esimerkiksi tänään osake oli ensin reippaassa neljän prosentin nousussa ja pian sen jälkeen kymmenen prosentin laskussa.

Itse odotin, että Nokia olisi jakanut edes pienen osingon luottamuksen osoituksena kassansa kestävyydestä. Näin ei tapahtunut, mutta kävin silti hakemassa osaketta salkkuuni, kun hinta lähestyi kolmea euroa. Seuraava siirto on taas myynti, kun yhtiö kertoo seuraavia tuotejulkistuksia tai muita osakeoptimismia lietsovia uutisia. Nokian kurssia ohjaa nyt enemmän tunne kuin järki. Lisäksi lyhyeksimyyjät ja konekauppa takaavat, että heilahdukset suuntaan ja toiseen ovat suuria.