Nokia etenee oikeaan suuntaan

Nokia ei esitellyt Barcelonassa uusia ihmelaitteita. Sen sijaan se tarjosi pieniä ihmeitä isoille markkinoille.

Lumia 520 tähtää alle 150 euron hinnalla erityisesti Aasian nopeasti kasvaville älypuhelinmarkkinoille.
Lumia 520 tähtää alle 150 euron hinnalla erityisesti Aasian nopeasti kasvaville älypuhelinmarkkinoille.

Jos odotti Nokialta Barcelonan messuilla taulutietokonetta tai uudenlaista kamerapuhelinhirviötä, joutui pettymään. Ihmeiden sijaan Nokia esitteli neljä eri hintaluokan puhelinta, joista erityisesti Lumia 520 vaikuttaa mahdolliselta kassakoneelta kehittyvillä markkinoilla. Sen laatu ja ominaisuudet vastaavat täysiveristä älypuhelinta, mutta hinta on pystytty painamaan alle 150 euron.

Nokian keskittymistä tässä vaiheessa puhelin- ja hintavalikoiman laajentamiseen voi pitää järkevänä. Jos Nokia olisi esitellyt uuden ja kalliin lippulaivamallin tai tabletin, niin sillä olisi ollut enemmän julkisuus- kuin myyntiarvoa. Kalliiden uutuuslaitteiden toimitusmäärät jäävät alussa joka tapauksessa vähäisiksi.

Markkinoiden yläpäässä Samsungin ja Applen puristuksessa elintila käy hyvin ahtaaksi, joten omaa paikkaa kannattaa hakea ravintoketjun alapäästä. Siellä on paremmat mahdollisuudet kasvaa, vaikka voittomarginaalit eivät yllä samalle tasolle kuin kalleimmissa laitteissa. Nokia uskoo, että määrä korvaa katteet ja merkkiuskollisuuden myötä käyttäjät siirtyvät vähitelleen myös kalliimman hintaluokan laitteisiin.

Nokia saa uudet mallinsa kohtuullisen nopeasti markkinoille, mutta vaikutus ensimmäisen vuosineljänneksen tulokseen jäänee varsin pieneksi. Barcelonassa kerrottiin, että uutuuksista sekä Lumia 520 että 720 pääsevät maailman suurimman operaattorin, kiinalaisen China Mobilen, valikoimiin. Kiinassa Lumian  huippumalli 920 on herättänyt kovaa kiinnostusta, mutta Nokiaa ovat vaivanneet tuotanto-ongelmat. Puhelinta ei ole saatu myyntiin kysynnän tahtiin. Toivoa sopii, että Nokia saa tuotantoketjunsa pian kuntoon ja myyntimäärät kysyntää vastaavalle tasolle.

Alle kolmen euron tasolla Nokia vaikuttaa entistä paremmalta ostokselta. Tuotantoon liittyvät pulmat ovat ikäviä, mutta toisaalta ne kertovat, että Lumioilla on aitoa ja kasvavaa kysyntää. Jotkut amerikkalaiset yhtiöt ovat kertoneet vaihtaneensa työsuhde-Blackberryt nokialaisiin. Nokia Siemens Networksin omistusjärjestelyt voivat lisäksi tuoda esiin sen todellisen arvon.

Mutta kuten usein on todettu, Nokian osake heiluu edelleen uutisvirran mukana, koska pitävää maata on kovin vähän jalkojen alla. Mitä pidemmälle vuosi kuluu, sitä tasaisemmin uskon arvostuksen vähitellen nousevan. Näin siitä huolimatta, että osake on edelleen kurssilaskun puolesta vetoa lyövien suurin suosikki.

Lisätty julkaisemisen jälkeen:

Kantar World Panel julkisti uusia markkinaosuustietoja, joiden mukaan Windows Phone on vahvistanut asemiaan Euroopassa selvästi kuluneen kolmen kuukauden aikana.