Tekniikka on yhä Nokian vahvuus

Nokian uusi kamerapuhelin todistaa, että yhtiön tekninen osaaminen on edelleen huippuluokkaa.

Nokia 1020 tulee myyntiin heinäkuun lopulla.
Nokian uusi Lumia 1020 tulee myyntiin heinäkuun lopulla.

Kun Apple esitteli ensimmäisen iPhonen vuonna 2007, sitä pidettiin vallankumouksellisena laitteena; ei niinkään teknisiltä ominaisuuksiltaan vaan muotoilultaan ja käytettävyydeltään. Nokian insinöörit väheksyivät Applen saamaa hehkutusta sanomalla, että teknisesti puhelin oli jo syntyessään vanhanaikainen. Mersun kuoriin oli laitettu Ladan moottori.

Se ei asiakkaita häirinnyt. Puhelimesta tuli valtava menestys, koska se oli kaunis ja tuntui hyvältä. Samaan aikaan Nokia yritti vakuuttaa, että sen puhelimissa oli enemmän ja parempaa radiotekniikkaa ja muuta rautaa.

Kilpailutilanne on Nokian kannalta muuttunut nyt selvästi parempaan suuntaan. Uusi Lumia-mallisto voittaa muotoilullaan sekä iPhonen että Samsungin. Lumia sarjan viimeisin lippulaiva 1020 todistaa, että Nokia on yhä edelläkävijä siinä, mitä puhelimen kuoren sisään on leivottu. Ohjelmistoissa Nokia on joutunut taapertamaan Microsoftin verraten hitaassa tahdissa, mutta sekin puoli alkaa jo korjaantua.

Missä sitten on vika, kun viimeisin puhelinjulkistus tai mikään aiempikaan Lumia-esittely ei ole herättänyt yhtä suurta ihastusta kuin Applen lehdistötilaisuudet muutama vuosi sitten? Syy on sekä Nokiassa että Microsoftissa. Kumpaakin yhtiötä ovat leimanneet ylimielisyys ja insinöörimäisyys, joista on vaikea päästä eroon. Muutamista onnistuneista mainoskampanjoista huolimatta Nokian uuden ilmeen markkinointi on jäänyt puolitiehen.

Nokia on esitellyt sarjan puhelimia, jotka pystyvät vihdon haastamaan kaikki markkinoiden parhaat tuotteet. Halvimmissa malleissa Lumia 520 on mitä ilmeisimmin ollut myyntimenestys, mikä saattaa yllättää positiivisesti ensi viikon tulosjulkistuksessa. Nokian kassavirran kannalta vielä tärkeämpää olisi kasvattaa kalleimpien älypuhelinten myyntiä. Pelkästään tietoisuus siitä, että valmistaa maailman parhaita puhelimia ei riitä, jos kukaan muu ei sitä tiedä.

Markkinoiden usko Nokiaan on joka tapauksessa vahvistunut. Kuluneen vuoden aikana yhtiön osakekurssi on yli kaksinkertaistunut, kun samaan aikaan Applen arvosta on kadonnut yli kolmannes ja myös Samsungin arvonkehitys on hävinnyt selvästi Nokialle. Verkkoyhtiö Nokia Siemens Networksin puolikkaan ostaminen Siemensiltä palauttaa yhtiötä juurilleen eli sen vahvimpaan osaamiseen, radiotekniikkaan.

Nokia pysyy salkussa.