Kielletty maailma

Keskustelu sääntelyn rajoista ei saa jäädä vain keskusteluksi. Päättäjien pitää ryhtyä purkamaan pykäläviidakkoa.

Kielletty_maailmaPäätimme Kaiku Helsingissä viime talvena paneutua tosimielellä sääntelyn rajoihin. Kollega Kimmo Collander kirjoitti viime vuonna EVA:lle Holhouksen alaiset -kirjaa, joka antoi sytykkeen jatkaa aiheen tutkimista. Kirjasta löytyy arvio varhaisemmasta blogistani.

Kirjoituspöytäselvityksemme osoitti, että uusia sääntöjä, määräyksiä, kieltoja ja veroja valmistellaan sellaista vauhtia, että kirjapainot eivät pysy tahdissa.  Sen jälkeen päätimme kysyä, mitä mieltä kansalaiset ovat sääntelyn rajoista. TNS Gallupin tekemän kyselyn tulosten perusteella selvä enemmistö suomalaisista pitää sääntöjen ja kieltojen määrää liiallisena.

Nyt päättäjien pitää ottaa haaste tosissaan vastaan ja ryhtyä todellisiin sääntelyn purkutalkoisiin. Vanhoja ”järjettömiä” sääntöjä on karsittava ja jokaisen uuden rajoituksen pitää perustua tutkittuun tietoon. Haitat ja hyödyt pitää pystyä selkeästi kertomaan, ja lisäksi sääntelyssä pitää ottaa huomioon, kuinka se rajoittaa kansalaisten vapautta ja oikeuksia.

Yhtiönä Kaiku Helsingillä ei ole kantaa siihen, mikä on hyvää tai huonoa sääntelyä. Tosiasia on, että kansalaisten mielestä sitä on joka tapauksessa liikaa. Tuntuu ihmeelliseltä, että Suomessa virkamiehet päättävät siitä, milloin kaupasta saa ostaa maitoa tai kieltävät hirvenlihan tarjoamisen luomutuotteena. Älyttömyyksiä riittää ja kirveellä olisi töitä.

Toivottavasti poliitikot edes joskus pitäisivät, minkä lupaavat. Kokoomuksen kaksikko Lasse Männistö ja Sanni Grahn-Laaksonen ovat esimerkiksi itse äänestäneet eduskunnassa turhina pitämiensä lakien puolesta.

Kaiku Helsinki antaa kaikille mahdollisuuden osallistua talkoisiin. Tervetuloa tutustumaan Kiellettyyn maailmaan, jossa voi lähettää terveisiä suoraan päättäjille.