Omistaja vaihtuu, osaaminen säilyy

Microsoft ostaa Nokian matkapuhelimet. Uutista ehdittiin odottaa kaksi ja puoli vuotta.

Windowsin tulevaisuus älypuhelimissa oli yksin Nokian varassa. Ostosuunnitelma laitettiin toteutukseen, kun Lumia-mallien markkinaosuus oli lähtenyt selvään kasvuun. Steve Ballmer ja Stephen Elop olivat yhteisellä asialla.
Windowsin tulevaisuus älypuhelimissa oli yksin Nokian varassa. Ostosuunnitelma laitettiin toteutukseen, kun Lumia-mallien markkinaosuus oli lähtenyt selvään kasvuun. Steve Ballmer ja Stephen Elop olivat yhteisellä asialla.

Kun Stephen Elop kertoi Nokian ja Microsoftin liitosta helmikuussa 2011, uumoilin Elopin olevan Microsoftin lähettämä käenpoika, joka työntää muut ulos ja jättää Nokian matkapuhelimet täysin Microsoftin armoille. Näin kirjoitin kaksi ja puoli vuotta sitten.

”Stephen Elop oli juuri sitä, mitä eniten pelättiin: Microsoftin lähettämä käenpoika, joka pudottaa Nokian tuotekehityksen pesästä ja tekee tilaa isäntänsä  ohjelmistoille. Nokiasta on vaarassa tulla nyt Microsoftin alihankkija, joka valahtaa arvoketjun alapäähän muiden kuorivalmistajien joukkoon. Puhdas yrityskauppa olisi ollut Nokian osakkeenomistajien kannalta parempi ratkaisu. Ehkä se toteutuu myöhemmin, mutta halvemmalla.”

Nyt se kauppa on toteutunut ja ihan kohtuulliseen hintaan. Harvoin tappiollisesta liiketoiminnasta maksetaan miljardeja. Nokian osaaminen on ainutlaatuista maailmassa, enkä usko, että se Suomesta mihinkään häviää, ei edes matkapuhelinpuolella. Microsoftin merkitys Suomessa tulee todennäköisesti kasvamaan, mikä on IT-alan kannalta myönteistä.

Verkkoyhtiö NSN voi nyt keskittyä rauhassa seuraavien sukupolvien nopeaan langattoman tiedonsiirron kehittämiseen. Siinä se on jo markkinajohtaja maailmalla, joten kaikkiaan Nokian riskit vähenevät ja kasvumahdollisuudet paranevat. Suurin riski on nyt Microsoftilla, sillä Lumian lopullinen läpilyönti ja kannattavuus antavat vielä odottaa itseään.