Voodoo-papit äänessä

Ylen MOT-ohjelma rinnasti verokevennykset ja julkisen talouden säästöt voodoo-talouteen, jolla viitataan presidentti Ronald Reaganiin ja amerikkalaiseen tarjonnan taloustieteeseen. Itse asiassa Reagan käänsi Yhdysvaltain talouden kasvuun.

Julkisen talouden säästövaatimukset leimataan usein voodoo-taloudeksi ilman pitäviä perusteita. Kuva: Yle
Julkisen talouden säästövaatimukset leimataan usein voodoo-taloudeksi ilman pitäviä perusteita. Kuva: Yle

Velkaelvytystä ja julkisten menojen kasvattamista kannattavat jälkikeynesiläiset taloustieteilijät pääsevät ääneen, kun media haluaa arvostella budjettisäästöjä tai mielestään väärin kohdistettuja verokevennyksiä.

Kauhuesimerkiksi nostetaan aina Ronald Reaganin tai Margaret Thatcherin talouspolitiikka. Sekä Yhdysvalloissa että Iso-Britanniassa veroja alennettiin, julkisia menoja leikattiin ja valtionyhtiöitä yksityistettiin 1980-luvulla. 

Oikeistolainen uusliberalistinen talouspolitiikka tunnettiin tarjonnan taloustieteenä, joka painotti kokonaiskysynnän lisäämisen sijasta työn tarjonnan kasvattamista.  Työn tarjonnalla pyrittiin saamaan palkat ja inflaatio kuriin 1970-luvun suurtyöttömyyden ja rajun hintojen nousun jälkeen.

Reaganin opit on tuomittu voodoo-taloudeksi, mutta lukujen valossa hänen presidenttikautensa oli yksi Yhdysvaltain historian parhaista. Teollisuustuotanto kasvoi inflaatiokorjattunakin yli 20 prosenttia ja työttömyys enemmän kuin puolittui huipustaan, vaikka maailmantaloutta painoivat vuoden 1979 öljykriisi ja Persianlahden sota.

Reaganin voodoo-talous nosti Yhdysvallat öljykriisin kurimuksesta. Teollisuustuotanto kasvoi hänen presidenttikaudellaan  viidenneksellä.
Reaganin voodoo-talous nosti Yhdysvallat öljykriisin kurimuksesta 1980-luvulla. Teollisuustuotanto kasvoi hänen presidenttikaudellaan viidenneksellä.
Työttömyys oli maailmanlaajuisesti huipussaan 1980-luvun taitteessa. Reaganin talouspolitiikka painoi työttömyysluvut laskuun.
Työttömyys oli maailmanlaajuisesti huipussaan 1980-luvun taitteessa. Reaganin talouspolitiikka painoi työttömyysluvut laskuun.